De professional Steven Kalkman over vermoeidheid

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Steven Kalkman is fysiotherapeut. 

Vermoeidheid

"Bij nagenoeg alle mensen met hersenletsel speelt Vermoeidheid. Tijdens het beweegprogramma van Hersenz werken cliënten aan het verbeteren van hun uithoudingsvermogen en hun spierkracht om meer energie te hebben. Dat doen we met functionele, alledaagse oefeningen, zoals traplopen, bukken, of dingen oprapen. Meer energie betekent meer kunnen doen op een dag.
Ook leer ik ze andere strategieën of vaardigheden om handelingen te vergemakkelijken, waardoor iets minder energie kost. Denk bijvoorbeeld aan een andere manier van lopen bij gedeeltelijke verlammingsverschijnselen.

Het oefenen wordt steeds moeilijker gemaakt door extra oefeningen toe te voegen. Later komen er denktaken bij, zodat cliënten leren meerdere dingen tegelijkertijd te doen, zonder dat dat extra energie kost. Het is daarnaast belangrijk dat mensen hun grenzen van belastbaarheid leren inzien. Overtraining of langdurig fysiek je grenzen overgaan heeft nadelige gevolgen voor je lichaam en geest.

Overprikkeling

Bij mensen met overprikkelingsklachten brengen we in kaart welke prikkels harder binnenkomen dan vóór het letsel. Soms helpen hulpmiddelen. We onderzoeken ook andere manieren om prikkels te
dempen. Een tegenprikkel kan helpen, zoals met kracht over je bovenbenen strijken.

Naasten

Ook naasten worden betrokken bij de behandeling van Hersenz. Vaak zie ik dat partners handelingen overnemen van cliënten door bezorgdheid of onwetendheid. Door naasten hierover uitleg te geven, gaan cliënten weer meer zelf doen.

 

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional over overprikkeling

Sietske Reehorst is psychomotorisch therapeut. Ze geeft individuele en groepsbehandeling voor Hersenz. Overprikkeling is een belangrijk onderwerp tijdens de behandeling, vertelt ze in een nieuwe aflevering van De Professional.

Jong…en dan boem…hersenletsel!

Hersenletsel is altijd ingrijpend. Het is extra moeilijk als hersenletsel je overkomt wanneer je nog bezig bent je leven op te bouwen. Hersenz heeft daarom een apart programma ontwikkeld voor jongvolwassenen. De professionals Marlien Bongers, Emmy Janssen-Cox, Tanja Peeters (foto links) en Nicole Sillekens vertellen erover.

De professional: stabiliteit in het gezin

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Riet Vreeman is cognitief groepsbehandelaar en individueel behandelaar.

De professional: inzicht in grenzen

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Marit Dhondt geeft psychomotorische therapie en leert mensen inzicht te geven in hun grenzen.

De professional: Marlise Jolink

Leren omgaan met de gevolgen van afasie is een enorme klus en vraagt veel van de persoon met afasie en zijn omgeving. Afasietherapeut Marlise Jolink vertelt hoe Hersenz mensen leert omgaan met de gevolgen en zo weer mee kunnen doen.

Pagina's