De professional Steven Kalkman over vermoeidheid

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Steven Kalkman is fysiotherapeut. 

Vermoeidheid

"Bij nagenoeg alle mensen met hersenletsel speelt Vermoeidheid. Tijdens het beweegprogramma van Hersenz werken cliënten aan het verbeteren van hun uithoudingsvermogen en hun spierkracht om meer energie te hebben. Dat doen we met functionele, alledaagse oefeningen, zoals traplopen, bukken, of dingen oprapen. Meer energie betekent meer kunnen doen op een dag.
Ook leer ik ze andere strategieën of vaardigheden om handelingen te vergemakkelijken, waardoor iets minder energie kost. Denk bijvoorbeeld aan een andere manier van lopen bij gedeeltelijke verlammingsverschijnselen.

Het oefenen wordt steeds moeilijker gemaakt door extra oefeningen toe te voegen. Later komen er denktaken bij, zodat cliënten leren meerdere dingen tegelijkertijd te doen, zonder dat dat extra energie kost. Het is daarnaast belangrijk dat mensen hun grenzen van belastbaarheid leren inzien. Overtraining of langdurig fysiek je grenzen overgaan heeft nadelige gevolgen voor je lichaam en geest.

Overprikkeling

Bij mensen met overprikkelingsklachten brengen we in kaart welke prikkels harder binnenkomen dan vóór het letsel. Soms helpen hulpmiddelen. We onderzoeken ook andere manieren om prikkels te
dempen. Een tegenprikkel kan helpen, zoals met kracht over je bovenbenen strijken.

Naasten

Ook naasten worden betrokken bij de behandeling van Hersenz. Vaak zie ik dat partners handelingen overnemen van cliënten door bezorgdheid of onwetendheid. Door naasten hierover uitleg te geven, gaan cliënten weer meer zelf doen.

 

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
'het mooiste is de verschuiving in gedachten'

Miranda Hagenouw werkt als afasietherapeut met de Hersenz modules. "Elke cliënt heeft een eigen verhaal, elk proces is even bijzonder. Dit interview is op een afasie-vriendelijke geschreven:

De kracht van groepsbehandeling

Marlies van den Boogaard werkt als afasiebehandelaar voor mensen met hersenletsel. "Problemen in de communicatie zorgen er vaak voor dat mensen met afasie in het dagelijks leven vastlopen. Ik leer hen manieren te vinden hoe zij zich kunnen uiten".

Bij Hersenz begint een nieuwe start, een nieuwe weg

Sicco van der Werf: "Als cognitief trainer geef ik graag de training ‘Omgaan met veranderingen’. Het is een speciale groepsbehandeling voor mensen die worstelen met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Meestal bestaat zo’n groep uit zes tot acht cliënten. De groep komt wekelijks bij elkaar en de training duurt 14 weken.

Cognitief trainer Katrien Bos over vergeetachtigheid

Het behandelprogramma Hersenz bestaat uit zogenaamde bouwstenen, een daarvan is Denken en Doen, waarin onder meer aandacht is voor het leren omgaan met problemen met geheugen. Katrien Bos, cognitief trainer en thuisbehandelaar, legt uit hoe zij te werk gaat.

De professional: overprikkeling

Veel mensen met hersenletsel hebben last van overprikkeling. Volgens Manuela Cardobe Uribe, behandelaar bij Hersenz, is het erg belangrijk om goed in kaart te brengen waardoor overprikkeling wordt veroorzaakt.

Pagina's