Hersentumor

Een tumor is een gezwel dat ontstaat door overmatige celdeling. Sommige tumoren zijn goedaardig. Dat betekent dat ze niet doorgroeien in de omgeving en niet in het lichaam uitzaaien. Kwaadaardige tumoren kunnen wel in het omliggende weefsel ingroeien en ook uitzaaien.

In onze hersenen kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren ontstaan. De kwaadaardige tumoren in de hersenen geven meestal geen uitzaaiingen. 

oorzaken van een hersentumor

De meest voorkomende hersentumoren bij volwassenen zijn uitzaaiingen in de hersenen van kanker ergens anders in het lichaam. Ontstaat er een hersentumor vanuit de hersenen of hersenvliezen zelf, dan heet dit een primaire hersentumor.

Gevolgen van een hersentumor

Hersentumoren kunnen aanleiding geven tot verstoorde hersenfuncties. Kwaadaardige tumoren kunnen in het omliggende weefsel groeien en zo hersenletsel veroorzaken. Ook een goedaardige hersentumor kan gevaarlijk zijn als deze in een belangrijk hersendeel zit. Hierdoor kunnen ook klachten ontstaan.Vaak ontstaat er ook hersenletsel als een tumor operatief verwijderd wordt of als er bestraald is en weefsel daarbij beschadigd is. Veel voorkomende gevolgen zijn verlammingsverschijnselen, uitval van gezichtsvermogen, spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken, moeilijker spreken én begrijpen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, zware vermoeidheid, vertraging van het denkproces, stoornissen in gedrag, emoties en/of denken; zoals depressiviteit, zelfoverschatting, snel geëmotioneerd of boos zijn. 

Omgaan met de gevolgen van hersenletsel na een tumor

De behandeling van een hersentumor kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die u ondervindt niks meer gedaan kan worden. U kunt nieuwe manieren aanleren om met de ingrijpenden veranderingen in uw leven om te gaan. De behandeling van Hersenz helpt u daarbij. Meer informatie over dit programma vindt u hier.

  •