Marit header testiomonial block

"We leren mensen omgaan met hun grenzen."
"We leren mensen omgaan met hun grenzen."
Hersenz biedt behandelingen aan waarbij u leert omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking.
Tijdens een intake wordt met u besproken waar u behoefte aan heeft en aan welke persoonlijke doelen u wilt werken. De behandeling wordt aangepast aan uw wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij u thuis.
In de bijlage van de Telegraaf over de hersenen stond dit artikel over Hersenz.
Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en/of kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij u thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin.
Hersenz wordt aangeboden in tientallen plaatsen in Nederland door dertien zorgorganisaties die verspreid zitten over heel Nederland (kijk voor de organisatie bij u in de buurt op deze pagina). Daardoor kunt u voor de behandelingen bijna altijd terecht bij een van de organisaties in uw regio. U kunt de postcode-checker invullen en zo direct bij de juiste zorgaanbieder terechtkomen.
De behandelingen van Hersenz worden geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve behandelaren en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een hoofdbehandelaar, dat is altijd een GZ- of neuropsycholoog.
De behandelingen van Hersenz zijn, indien mogelijk, wetenschappelijk onderbouwd en anders gebaseerd op de behandelingen die bekend staan als meest succesvol (best-practise). Hersenz werkt in heel Nederland op dezelfde wijze volgens een eigen kwaliteitsstandaard, vastgelegd in het Hersenz Handboek. Hersenz werkt met zorgpaden. Daardoor is voor iedereen helder wat er geboden wordt. Niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de verwijzer en de financier.
Als mensen hersenletsel hebben opgelopen, komen ze vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat wordt de acute fase genoemd. Als de patiënt stabiel is, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als de patiënt weer thuis is, worden de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven pas echt helder. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voortkomen uit het letsel. De behandelingen van Hersenz richten zich op deze chronische fase.
Omdat jongvolwassenen met hersenletsel met heel andere vragen zitten, heeft Hersenz het programma 'Op eigen benen' ontwikkeld voor jongvolwassen tussen 18 en 30 jaar.
Met de behandeling van Hersenz leren u en uw naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in uw leven. U leert uw energie te verdelen, om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit de volgende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, In beweging, Communicatie en Thuis.
Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit verschillende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, In beweging, Communicatie en Thuis. Bij de meeste modules is er één of twee keer per week een bijeenkomst in een kleine groep. Iedere module duurt ongeveer veertien weken. Je volgt één module tegelijk, plus het bewegingsprogramma. In totaal ben je gemiddeld een jaar bezig. Mensen die ook nog het afasietraject volgen meestal iets langer.
Hersenz wordt gegeven door twaalf zorgorganisaties in tientallen plaatsen in Nederland. Voor een overzicht van alle organisaties klikt u hier.
U gaat een tijd lang intensief aan de gang met de gevolgen van uw hersenletsel. U leert om te gaan met uw beperkingen en staat stil bij wat u niet meer kan en nog wel kan. Soms kan dat emotioneel zijn. Uw partner zal daar zeker wat van merken. Hij of zij zal ook betrokken worden bij de behandeling. Meestal zijn er ook enkele gesprekken samen met uw partner en soms ook met uw kinderen. Die zijn bedoeld om als gezin ook samen beter te leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel.
De behandelingen van Hersenz worden geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve behandelaren en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een hoofbehandelaar, dat is altijd een GZ- of neuropsycholoog.
U heeft een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig om de behandeling van Hersenz vergoed te krijgen. Hersenz kan u helpen met deze indicatie zodat de behandeling u niets kost.
Het Hersenz-traject kan interessant zijn voor u als u ouder bent dan 18 jaar, wilt leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel en u uw zelfstandigheid en welzijn wil vergroten. U kunt Hersenz volgen als u niet (meer) in aanmerking komt voor revalidatiebehandeling.
Regelmatig worden er door de zorgorganisaties van Hersenz informatiemiddagen gehouden. Soms zijn daar ook mensen aanwezig die het behandelprogramma van Hersenz gevolgd hebben en vertellen hoe zijn Hersenz persoonlijke hebben ervaren. Een overzicht van de informatiemiddagen vindt u hier.
Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen u doorverwijzen naar Hersenz. Maar u kunt bijvoorbeeld ook doorverwezen worden vanuit uw wijkteam in de gemeente (het wmo-loket) of hersenletselsteunpunten in uw regio. U kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met de organisatie bij u in de regio. Dan volgt een intake-gesprek. Voor de behandeling heeft u wel een indicatie nodig van het CIZ. Wij kunnen u daarbij helpen.
Doe de gratis test en ontdek in 3 minuten of Hersenz iets voor u kan betekenen.
Ontdek welke organisatie de behandeling van Hersenz aanbiedt bij u in de buurt.