De unieke behandeling van Hersenz

Hersenz is een behandelprogramma waarmee je leert omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking.

Programma op maat

Tijdens een intake wordt besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling wordt aangepast aan jouw wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis.

In de bijlage van de Telegraaf over de hersenen stond dit artikel over Hersenz.

Werkt met persoonlijke doelen

Bij Hersenz werk je aan dingen die voor jou van belang zijn, persoonlijke doelen die je graag wilt bereiken omdat je leven er beter door wordt. Voorbeelden van doelen zijn:
  • Ik kan omgaan met onverwachte situaties
  • Ik schiet niet meer zo snel uit mijn slof
  • Ik denk eerst na voordat ik doe
  • Ik heb een programma met goede afwisseling tussen activiteiten en rust
  • Ik kan zonder hulp de trappen op
  • Ik kan naar het winkelcentrum lopen
  • Ik ben minder bang om te vallen
  • Ik kan vertellen hoe mijn dag was met behulp van de iPad
  • Mijn man en kinderen begrijpen wat er met mij aan de hand is
  • We hebben de taken thuis goed verdeeld

Betrekt naasten bij de behandeling

Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en/of kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin.

Behandeling in de regio

Het behandelprogramma Hersenz wordt aangeboden in tientallen plaatsen in Nederland door dertien zorgorganisaties die verspreid zitten over heel Nederland (kijk voor de organisatie bij jou in de buurt op deze pagina). Daardoor kun je voor de behandelingen bijna altijd terecht bij een van de organisaties in je regio. Door de postcode-checker in te vullen kom je direct bij de juiste zorgaanbieder terecht.

Door ervaren specialisten

Het behandelprogramma Hersenz wordt geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve trainers en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een regiebehandelaar, dat is altijd een GZ-psycholoog of orthopedagoog-generalist.

Kwaliteit staat voorop

Het behandelprogramma Hersenz is grotendeels wetenschappelijk onderbouwd. Bij de enkele modules waar nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor is, maken we gebruik van behandelingen die bekend staan als meest succesvol (best practice). Hersenz werkt in heel Nederland op dezelfde wijze volgens een eigen kwaliteitsstandaard, vastgelegd in het Hersenz Handboek. Hersenz werkt met zorgpaden. Daardoor is voor iedereen helder wat er geboden wordt. Niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de verwijzer en de financier.

Richt zich op de chronische fase

Als mensen hersenletsel hebben opgelopen, komen ze vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat wordt de acute fase genoemd. Als de patiënt stabiel is, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als de patiënt weer thuis is, worden de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven pas echt helder. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voortkomen uit het letsel. Het behandelprogramma Hersenz richt zich op deze chronische fase.

Apart programma voor jongvolwassenen

Omdat jongvolwassenen met hersenletsel met heel andere vragen zitten, is het behandelprogramma 'Op eigen benen'  ontwikkeld voor jongvolwassen tussen 18 en 30 jaar. 

Veelgestelde vragen over de behandeling van Hersenz
Wat houdt de behandeling van Hersenz in?

Met de behandeling van Hersenz leren u en uw naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in uw leven. U leert uw energie te verdelen, om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit de volgende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, Beweging, Communicatie en Thuis.

Hoe lang duurt het behandelprogramma?

Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit verschillende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, Beweging, Communicatie en Thuis. Bij de meeste modules is er één of twee keer per week een bijeenkomst in een kleine groep. Iedere module duurt ongeveer veertien weken. Je volgt één module tegelijk, plus het bewegingsprogramma. In totaal ben je gemiddeld een jaar bezig. Mensen die ook nog het afasietraject volgen meestal iets langer.

Waar wordt de behandeling gegeven?

Hersenz wordt landelijk aangeboden door dertien zorgorganisaties. Voor een overzicht van alle organisaties klikt u hier.

Wat betekent de behandeling voor mij en mijn naasten?

U gaat een tijd lang intensief aan de gang met de gevolgen van uw hersenletsel. U leert om te gaan met uw beperkingen en staat stil bij wat u niet meer kan en nog wel kan. Soms kan dat emotioneel zijn. Uw partner zal daar zeker wat van merken. Hij of zij zal ook betrokken worden bij de behandeling. Meestal zijn er ook enkele gesprekken samen met uw partner en soms ook met uw kinderen. Die zijn bedoeld om als gezin ook samen beter te leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel. 

Door wie wordt de behandeling gegeven?

De behandelingen van Hersenz worden geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitief trainers en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een regiebehandelaar, dat is altijd een GZ-psycholoog of orthopedagoog-generalist.

Ben ik ervoor verzekerd?

Het behandelprogramma Hersenz valt binnen de Zorgverzekeringswet onder de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP). Op eventuele eerste behandelingen fysiotherapie (individueel) na, hoeft er geen eigen bijdrage betaald te worden. Wel wordt een beroep gedaan op het eigen risico.

Is de behandeling iets voor mij?

Het behandelprogramma Hersenz kan interessant zijn voor u als u ouder bent dan 18 jaar, wilt leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel en u uw zelfstandigheid en welzijn wil vergroten. U kunt Hersenz volgen als u niet (meer) in aanmerking komt voor revalidatiebehandeling.

Wanneer is er een informatiemiddag bij mij in de buurt?

Regelmatig worden er door de zorgorganisaties van Hersenz informatiemiddagen gehouden. Soms zijn daar ook mensen aanwezig die het behandelprogramma van Hersenz gevolgd hebben en vertellen hoe zijn Hersenz persoonlijke hebben ervaren. Een overzicht van de informatiemiddagen vindt u hier.

Kan de huisarts mij doorverwijzen naar Hersenz?

Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen u doorverwijzen naar Hersenz. Maar u kunt bijvoorbeeld ook doorverwezen worden vanuit uw wijkteam in de gemeente (het wmo-loket) of hersenletselsteunpunten in  uw regio. U kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met de organisatie bij u in de regio. Dan volgt een intake-gesprek. Het behandelprogramma Hersenz valt binnen de Zorgverzekeringswet onder de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP). Op eventuele eerste behandelingen fysiotherapie (individueel) na, hoeft er geen eigen bijdrage betaald te worden. Wel wordt een beroep gedaan op het eigen risico.

Ontdek of hersenz jou ook kan helpen

Doe de gratis test en ontdek in 3 minuten of Hersenz iets voor jou kan betekenen.

Doe nu de gratis test

Vraag vrijblijvend een gesprek aan met een van onze deskundige medewerkers.

Vraag een gesprek aan

Online informatiebijeenkomsten over behandelprogramma Hersenz.

Bekijk de bijeenkomsten

Ontdek eenvoudig welke organisatie bij jou in de buurt Hersenz aanbiedt. 

Zoek een organisatie