Zoek hulp

De huisarts is degene die met je kan bespreken welke hulp je nodig hebt als je denkt aan zelfdoding. Vraag een consult aan met extra tijd. 

De stap om hulp te zoeken kan als een drempel worden ervaren. Je hebt misschien angst voor de gevolgen, angst dat je niet wordt begrepen of je hebt het gevoel dat niemand je meer kan helpen. Wanneer je iemand in vertrouwen hebt genomen, vraag dan of diegene met je mee wil gaan. Je hoeft het niet alleen te doen!

Ook een behandelaar van Hersenz kan helpen met een goede overdracht naar de huisarts. Of misschien heb je een ambulant begeleider.

Als samen naar de huisarts gaan niet lukt, ga dan als naaste alleen. Beloof geen geheimhouding maar houd contact met elkaar en blijf praten. Blijf als naaste ook volgen of de huisarts de situatie goed heeft begrepen en of de hulp wordt geboden die op dat moment nodig is.  

Je kunt ook hulp krijgen bij 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een organisatie waar je 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht kunt als je denkt aan zelfdoding of je zorgen maakt om iemand anders. Je kunt anoniem gebruik maken van hulplijnen (bellen en chatten), online therapie en zelfhulpmodules.

0900-0113 / www.113.nl

Er is ook een telefonisch spreekuur voor overleg en advies wanneer jij je zorgen maakt over iemand. Kijk voor het telefoonnummer en de tijden op: https://www.113.nl/ik-maak-me-zorgen-om-iemand-anders/overleg-en-advies

Interessant? Lees ook deze tips
Tip: Zo hou je je aandacht erbij

Heb je moeite je aandacht erbij te houden? Door dingen op een andere manier te doen kan je minder last hebben van aandachtsproblemen. Bijvoorbeeld:

Tip overprikkeling: Gesprek voeren met hersenletsel

Een gesprek voeren valt niet altijd mee als je last hebt van overprikkeling door geluiden of van cognitieve overprikkeling. Veel mensen met hersenletsel hebben dit. Het volgende kan helpen:

Tip overprikkeling: Leer nee zeggen

Voor mensen die na hun hersenletsel veel last hebben van overprikkeling is het belangrijk om te onderzoeken wat de invloed van bepaalde prikkels is op hen.

Tip overprikkeling: Voorbereid shoppen

Monica heeft door haar hersenletsel last van extreme overprikkeling. Ze omschrijft hoe overprikkeling werkt bij haar toen ze voor de eerste keer na haar hersenletsel naar een vertrouwde supermarkt ging.

Door inzicht je gedrag veranderen

Gedragsveranderingen door hersenletsel komen vaak voor. Je gedrag wordt aangestuurd door je hersenen. Daarom kan je gedrag door het hersenletsel veranderd zijn. Je was bijvoorbeeld altijd vriendelijk, maar nu reageer je vaker geprikkeld of boos.

Pagina's