De huisarts is degene die met je kan bespreken welke hulp je nodig hebt als je denkt aan zelfdoding. Vraag een consult aan met extra tijd. 

De stap om hulp te zoeken kan als een drempel worden ervaren. Je hebt misschien angst voor de gevolgen, angst dat je niet wordt begrepen of je hebt het gevoel dat niemand je meer kan helpen. Wanneer je iemand in vertrouwen hebt genomen, vraag dan of diegene met je mee wil gaan. Je hoeft het niet alleen te doen!

Ook een behandelaar van Hersenz kan helpen met een goede overdracht naar de huisarts. Of misschien heb je een ambulant begeleider.

Als samen naar de huisarts gaan niet lukt, ga dan als naaste alleen. Beloof geen geheimhouding maar houd contact met elkaar en blijf praten. Blijf als naaste ook volgen of de huisarts de situatie goed heeft begrepen en of de hulp wordt geboden die op dat moment nodig is.  

Je kunt ook hulp krijgen bij 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een organisatie waar je 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht kunt als je denkt aan zelfdoding of je zorgen maakt om iemand anders. Je kunt anoniem gebruik maken van hulplijnen (bellen en chatten), online therapie en zelfhulpmodules.

0900-0113 / www.113.nl

Er is ook een telefonisch spreekuur voor overleg en advies wanneer jij je zorgen maakt over iemand. Kijk voor het telefoonnummer en de tijden op: https://www.113.nl/ik-maak-me-zorgen-om-iemand-anders/overleg-en-advies

Interessant? Lees ook deze tips
Ga het gesprek aan

Veel mensen vinden het eng of moeilijk om te vragen naar gedachten over zelfdoding. Maar je brengt iemand niet op ideeën door er naar te vragen. Praten kan juist helpen bij het vinden van een andere oplossing dan de dood.

Praten helpt!

Wanneer je, als gevolg van hersenletsel, gedachten hebt om een eind aan je leven te maken, kun je hier in eerste instantie van schrikken of je ervoor schamen. Zoek een vertrouwd persoon om mee te praten.

Tips bij plannen en organiseren

Moeite met plannen en organiseren? De volgende 5 tips kunnen je helpen wat meer structuur te krijgen in het dagelijkse leven.

Tips bij ontremming

De volgende tips kunnen je helpen wanneer je de nadelige gevolgen ondervindt als gevolg van ontremming.

Tip: App Breinstraat

De app Breinstraat is ontwikkeld voor jongeren die bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte hersenletsel hebben gekregen. In de app wordt uitgelegd wat er gebeurt in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum.

Pagina's