De huisarts is degene die met je kan bespreken welke hulp je nodig hebt als je denkt aan zelfdoding. Vraag een consult aan met extra tijd. 

De stap om hulp te zoeken kan als een drempel worden ervaren. Je hebt misschien angst voor de gevolgen, angst dat je niet wordt begrepen of je hebt het gevoel dat niemand je meer kan helpen. Wanneer je iemand in vertrouwen hebt genomen, vraag dan of diegene met je mee wil gaan. Je hoeft het niet alleen te doen!

Ook een behandelaar van Hersenz kan helpen met een goede overdracht naar de huisarts. Of misschien heb je een ambulant begeleider.

Als samen naar de huisarts gaan niet lukt, ga dan als naaste alleen. Beloof geen geheimhouding maar houd contact met elkaar en blijf praten. Blijf als naaste ook volgen of de huisarts de situatie goed heeft begrepen en of de hulp wordt geboden die op dat moment nodig is.  

Je kunt ook hulp krijgen bij 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een organisatie waar je 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht kunt als je denkt aan zelfdoding of je zorgen maakt om iemand anders. Je kunt anoniem gebruik maken van hulplijnen (bellen en chatten), online therapie en zelfhulpmodules.

0900-0113 / www.113.nl

Er is ook een telefonisch spreekuur voor overleg en advies wanneer jij je zorgen maakt over iemand. Kijk voor het telefoonnummer en de tijden op: https://www.113.nl/ik-maak-me-zorgen-om-iemand-anders/overleg-en-advies

Interessant? Lees ook deze tips
TIP: 10 Boeken over hersenletsel en naasten

Over hersenletsel en naasten zijn diverse boeken geschreven. We hebben er 10 voor je op een rij gezet. Mocht je een of meerdere boeken willen aanschaffen, klik dan op de link(s) bij 'verkoop'.

Tip: Neem tijd voor jezelf

Samenleven met een partner met hersenletsel is vaak zwaar, zorg ervoor dat je tijd neemt voor jezelf!

Tip: Onderneem samen activiteiten

Samen activiteiten blijven ondernemen kan helpend zijn .

Tip: Zoek op tijd hulp

Probeer problemen waar je tegenaan loopt niet alleen op te lossen. Zoek tijdig hulp!

Tip: Leg anderen uit wat er aan de hand is

Het is verstandig om mensen in de nabije omgeving te vertellen wat er is gebeurd met je partner en vooral wat de (onzichtbare) gevolgen zijn van het hersenletsel.

Pagina's