Vijf tips over hersenletsel en werk

Voor veel mensen met hersenletsel is het moeilijk om weer aan het werk te gaan. Hieronder staan vijf belangrijke aandachtspunten. 

1. Doe een neuropsychologisch onderzoek

Om de cognitieve gevolgen, de restcapaciteiten en de belastbaarheid van een iemand met hersenletsel goed in kaart te brengen is het noodzakelijk om een neuropsychologisch onderzoek af te nemen. Met een NPO kan je vaststellen of er beperkingen zijn die samenhangen met de hersenbeschadigingen. Een NPO wordt afgenomen door een neuropsycholoog en kan aangevraagd worden door een bedrijfsarts, verzekeringsarts, medisch adviseur of een werkgever.

 2. Voorkom overbelasting

Veel mensen met hersenletsel overbelasten zichzelf in de periode van revalidatie en herstel. Dat komt meestal omdat mensen hun leven weer zo snel mogelijk willen oppakken. Ze gaan volop aan de slag, óók om aan zichzelf en de omgeving te laten zien dat ze weer helemaal beter zijn. Het gevaar van overbelasting ligt dan op de loer, klachten die lijken op een burn-out kunnen het gevolg zijn. 

3. Zorg voor steun en kennis op de werkvloer

Mensen met hersenletsel re-integreren beter op het werk als ze steun ervaren van collega’s, leidinggevenden en bedrijfs- en verzekeringsartsen. Extra begeleiding in deze periode van in hersenletsel gespecialiseerde arbeidsdeskundigen kan daarbij helpend zijn (bron Heliomare). Er zijn verschillende organisaties in Nederland die gespecialiseerd zijn in re-integratie-trajecten na hersenletsel onder meer Siza, Boogh, Heliomare en Libra.

4. Tijd en behandeling voor verwerking

Hersenletsel is een ingrijpende verandering in het leven. Niet alleen op het gebied van werk, ook op andere terreinen (gezin, vrije tijd) lopen mensen met hersenletsel aan tegen de gevolgen. Ze ervaren hun leven vaak als in tweeën gedeeld: een leven vóór en een leven na het hersenletsel. Hierin verschilt de doelgroep van mensen met een aangeboren beperkingen: mensen met hersenletsel krijgen te maken met verwerkingsproblematiek en moeten hun leven opnieuw en anders vormgeven. Behandeling kan helpen bij het leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Hersenz is een van de behandelmogelijkheden. 

5. Check verdermethersenletsel.nl

Op de website www.verdermethersenletsel.nl staat veel achtergrondinformatie over werken na hersenletsel voor werknemers en werkgevers.

Interessant? Lees ook deze tips
Tip: Zo hou je je aandacht erbij

Heb je moeite je aandacht erbij te houden? Door dingen op een andere manier te doen kan je minder last hebben van aandachtsproblemen. Bijvoorbeeld:

Tip overprikkeling: Gesprek voeren met hersenletsel

Een gesprek voeren valt niet altijd mee als je last hebt van overprikkeling door geluiden of van cognitieve overprikkeling. Veel mensen met hersenletsel hebben dit. Het volgende kan helpen:

Tip overprikkeling: Leer nee zeggen

Voor mensen die na hun hersenletsel veel last hebben van overprikkeling is het belangrijk om te onderzoeken wat de invloed van bepaalde prikkels is op hen.

Tip overprikkeling: Voorbereid shoppen

Monica heeft door haar hersenletsel last van extreme overprikkeling. Ze omschrijft hoe overprikkeling werkt bij haar toen ze voor de eerste keer na haar hersenletsel naar een vertrouwde supermarkt ging.

Door inzicht je gedrag veranderen

Gedragsveranderingen door hersenletsel komen vaak voor. Je gedrag wordt aangestuurd door je hersenen. Daarom kan je gedrag door het hersenletsel veranderd zijn. Je was bijvoorbeeld altijd vriendelijk, maar nu reageer je vaker geprikkeld of boos.

Pagina's