Tip: Zoek op tijd hulp

Probeer problemen waar je tegenaan loopt niet alleen op te lossen. Zoek tijdig hulp

  • In het begin biedt de omgeving vaak hulp aan. Wijs deze niet meteen af omdat je denkt dat het wel meevalt, maar geef aan dat je er graag gebruik van maakt als het nodig is. Pas als de impact duidelijk is kun je de belasting van jezelf goed overzien, maar dan is hulp vragen en begrip vinden veel lastiger.
  • Schroom niet om hulp te vragen. Dat kan professionele hulp zijn, zoals een psycholoog of de behandeling van Hersenz, maar ook de buurvrouw of -man.
  • Er zijn goede sociale werkers, die kunnen veel voor je betekenen.
  • Probeer naar een contactgroep van lotgenoten te gaan. Hier kun je je verhaal met weinig woorden kwijt, want iedereen zit in (bijna) dezelfde situatie en begrijpt je meteen. Je ontvangt steun, maar ook adviezen en tips om alles soepeler te laten verlopen.
  • Bij moeilijkheden in het huishouden, vraag hulp bij de gemeente.

    (Bron: Tips van en voor partners van mensen met hersenletsel. Expertisecentrum Hersenletsel Limburg. Leven met hersenletsel op lange termijn.) 

Interessant? Lees ook deze tips
Tip: Zo hou je je aandacht erbij

Heb je moeite je aandacht erbij te houden? Door dingen op een andere manier te doen kan je minder last hebben van aandachtsproblemen. Bijvoorbeeld:

Tip overprikkeling: Gesprek voeren met hersenletsel

Een gesprek voeren valt niet altijd mee als je last hebt van overprikkeling door geluiden of van cognitieve overprikkeling. Veel mensen met hersenletsel hebben dit. Het volgende kan helpen:

Tip overprikkeling: Leer nee zeggen

Voor mensen die na hun hersenletsel veel last hebben van overprikkeling is het belangrijk om te onderzoeken wat de invloed van bepaalde prikkels is op hen.

Tip overprikkeling: Voorbereid shoppen

Monica heeft door haar hersenletsel last van extreme overprikkeling. Ze omschrijft hoe overprikkeling werkt bij haar toen ze voor de eerste keer na haar hersenletsel naar een vertrouwde supermarkt ging.

Door inzicht je gedrag veranderen

Gedragsveranderingen door hersenletsel komen vaak voor. Je gedrag wordt aangestuurd door je hersenen. Daarom kan je gedrag door het hersenletsel veranderd zijn. Je was bijvoorbeeld altijd vriendelijk, maar nu reageer je vaker geprikkeld of boos.

Pagina's