Geen zin meer hebben in seks, niet meer klaar kunnen komen, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je half-verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact. De gevolgen van hersenletsel voor seksualiteit en intimiteit kunnen ingrijpend zijn. 

  • 73% van de stellen waarvan één persoon een beroerte heeft gehad vrijt een jaar na het CVA niet meer
  • 38% van de mannen klaagt over erectieproblemen na een beroerte
  • 50% van de mannen en vrouwen krijgt na een beroerte moeilijker een orgasme
  • 42% van de mensen met traumatisch hersenletsel vrijt een jaar na het ongeval niet meer

Mensen die problemen ervaren met seksualiteit en intimiteit na hersenletsel kunnen gebruik maken van specialistische hulp. Dat kan een behandelaar van één van de Hersenz-organisaties zijn of een seksuoloog. U kunt dit met uw behandelaar bespreken of zelf iemand zoeken. https://www.nvvs.info/clienten/zoek-een-seksuoloog

Interessant? Lees ook deze tips
Tip: App Breinstraat

De app Breinstraat is ontwikkeld voor jongeren die bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte hersenletsel hebben gekregen. In de app wordt uitgelegd wat er gebeurt in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum.

Tip: Digitale hulpmiddelen

Met een visuele beperking kun je behoefte hebben aan hulp bij het omgaan met apparaten als je computer, smartphone en tablet.

Tip:gespecialiseerde kijktraining

Bartiméus en Visio zijn twee organisaties die gespecialiseerd zijn in visuele problemen. Zij bieden mensen met hemianopsie een speciale kijkstrategietraining die ongeveer tien weken duurt.

Tip: Aanpassingen in huis

Voor mensen met visuele problemen door hersenletsel is het vaak prettig als de woonruimte systematisch en met een vaste indeling is ingericht.

Tip: Hulpmiddelen en hulpdiensten

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel die seksuele problemen hebben, kunnen terecht bij diverse hulpdiensten

Pagina's