Geen zin meer hebben in seks, niet meer klaar kunnen komen, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je half-verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact.

De gevolgen van hersenletsel voor seksualiteit en intimiteit kunnen ingrijpend zijn. 

Als je geen relatie hebt en bijvoorbeeld door krachtverlies in de hand niet kan masturberen, zijn daar hulpmiddelen of hulpdiensten voor.

  • Een bekende hulpdienst is de stichting SAR, een organisatie die mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ondersteunt met het zoeken naar een alternatief voor een seksuele relatie. www.stichtingsar.nl
  • Ook op de website www.handicapenseksualiteit.nl kunt u informatie over dit onderwerp  vinden, zoals aparte datingsites voor mensen met een beperking.
  • Edusex is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van seksualiteit gericht op verschillende doelgroepen met een speciale behoefte. http://www.edusex.nl/
Interessant? Lees ook deze tips
Tip: App Breinstraat

De app Breinstraat is ontwikkeld voor jongeren die bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte hersenletsel hebben gekregen. In de app wordt uitgelegd wat er gebeurt in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum.

Tip: Digitale hulpmiddelen

Met een visuele beperking kun je behoefte hebben aan hulp bij het omgaan met apparaten als je computer, smartphone en tablet.

Tip:gespecialiseerde kijktraining

Bartiméus en Visio zijn twee organisaties die gespecialiseerd zijn in visuele problemen. Zij bieden mensen met hemianopsie een speciale kijkstrategietraining die ongeveer tien weken duurt.

Tip: Aanpassingen in huis

Voor mensen met visuele problemen door hersenletsel is het vaak prettig als de woonruimte systematisch en met een vaste indeling is ingericht.

Tip: zoek nieuwe manieren

Ook na hersenletsel blijft een seksuele relatie mogelijk en kan seksualiteit en intimiteit nog steeds prettig zijn. Hierin is meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt.

Pagina's