Tip vermoeidheid: Train het volhouden van aandacht

Volgehouden aandacht betekent dat je voor langere tijd met iets bezig kunt zijn. Door volgehouden aandacht kun je iets langer achter elkaar doen zonder dat uw aandacht verslapt. Volgehouden aandacht heb je bijvoorbeeld nodig bij het autorijden, bij het lezen van een boek of bij het kijken naar een film. 

Door hersenletsel kan het moeilijk zijn om voor langere tijd met iets bezig te zijn. Je aandacht verslapt snel; het lukt niet meer om een boek te lezen of naar een film te kijken. Je kunt trainen om aandacht langer vol te houden, daar zijn verschillende oefeningen voor, bijvoorbeeld deze:

  • Zoek een artikel op in de krant. 
  • Ga op een rustige plek zitten. 
  • Lees het artikel hardop voor. 
  • Gebruik een markeringsstift om kernwoorden te onderstrepen. 
  • Neem regelmatig een pauze.

Bron: Module Aandacht en geheugen, Hersenz 

Interessant? Lees ook deze tips
Door inzicht je gedrag veranderen

Gedragsveranderingen door hersenletsel komen vaak voor. Je gedrag wordt aangestuurd door je hersenen. Daarom kan je gedrag door het hersenletsel veranderd zijn. Je was bijvoorbeeld altijd vriendelijk, maar nu reageer je vaker geprikkeld of boos.

Tips voor mensen met overprikkelingsklachten

Overprikkeling is voor iedereen anders. Het is daarom belangrijk goed uit te zoeken wat wel of niet werkt. In de behandeling van Hersenz onderzoek je dat samen met het behandelteam. In dit bericht tips die bij een aantal mensen met overprikkelingsklachten helpen.

TIP: compensatie-strategieën bij aandachtsproblemen

Veel mensen met hersenletsel hebben problemen met aandacht. Je kunt dingen op een andere manier doen zodat je minder last hebt van je aandachtsproblemen. Dit noemen we compensatiestrategieën.

TIP: Zet helpende gedachten in

Blokkerende gedachten zijn gedachten die je een onprettig gevoel geven of die je weerhouden om dingen te doen. Ze zijn niet helpend, veroorzaken stress en overbelasting en bemoeilijken het bereiken van een doel. Je eigen gedachten kunnen het je dus moeilijker maken om je doel te behalen. Je kunt ze vervangen door helpende gedachten.

TIP: 10 Boeken over hersenletsel

Over hersenletsel en naasten zijn diverse boeken geschreven. We hebben er 10 voor je op een rij gezet. Mocht je een of meerdere boeken willen aanschaffen, klik dan op de link(s) bij 'verkoop'.

Pagina's