De volgende tips kunnen je helpen wanneer je de nadelige gevolgen ondervindt als gevolg van ontremming.

  • Planning. Zorg voor een goede planning van de dag/week. Structuur en overzicht zorgen voor rust en stabiliteit. Beperk de prikkels waarop gereageerd ‘moet’ worden door te zorgen voor een overzichtelijke, geordende omgeving, een vaste dagindeling met rustpauzes en voorspelbare activiteiten.
  • Omgeving. Vraag je omgeving mee op te letten op de prikkels die bij jou ontremd gedrag kunnen oproepen. Zorg ervoor dat verleidende prikkels zo veel mogelijk uit het zicht zijn. Als de prikkel er niet is, word je ook niet verleid tot het gedrag.
  • Signalen. Spreek met je omgeving af dat zij jou signalen geven als er ontremd gedrag optreedt. Vaak is non-verbaal ‘ingrijpen’ beter dan woorden: even aanstoten, een kalmerend handgebaar maken of aankijken.
  • Stoplichtmethode. De stoplichtmethode helpt je om te begrijpen hoe boosheid en stress zich opbouwt en werkt. Hoe deze methode in zijn werk gaat, lees je op deze pagina.

 

 

Bronnen: Omgaan met hersenletsel, hulp bij een veranderd leven, Jenny Palm Zorgwijzer gedragsveranderingen, Danielle Boelen, Hersenstichting

Interessant? Lees ook deze tips
Tips bij plannen en organiseren

Moeite met plannen en organiseren? De volgende 5 tips kunnen je helpen wat meer structuur te krijgen in het dagelijkse leven.

Tip: App Breinstraat

De app Breinstraat is ontwikkeld voor jongeren die bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte hersenletsel hebben gekregen. In de app wordt uitgelegd wat er gebeurt in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum.

Tip: Digitale hulpmiddelen

Met een visuele beperking kun je behoefte hebben aan hulp bij het omgaan met apparaten als je computer, smartphone en tablet.

Tip:gespecialiseerde kijktraining

Bartiméus en Visio zijn twee organisaties die gespecialiseerd zijn in visuele problemen. Zij bieden mensen met hemianopsie een speciale kijkstrategietraining die ongeveer tien weken duurt.

Tip: Aanpassingen in huis

Voor mensen met visuele problemen door hersenletsel is het vaak prettig als de woonruimte systematisch en met een vaste indeling is ingericht.

Pagina's