Ga het gesprek aan

Veel mensen vinden het eng of moeilijk om te vragen naar gedachten over zelfdoding. Maar je brengt iemand niet op ideeën door er naar te vragen. Praten kan juist helpen bij het vinden van een andere oplossing dan de dood. Het doorbreekt het isolement en het kan opluchten om alle nare gedachten en wanhoop te mogen uiten.

Vraag er dus naar, als je vermoedt dat iemand aan zelfdoding denkt. Degene om wie het gaat schaamt zich vaak en kan aftasten of jij zijn of haar ellende wel kunt aanhoren. Stel de vraag daarom concreet en draai er niet omheen. “Denk je er soms aan om een eind aan je leven te maken?” Als de ander dit bevestigt, is het belangrijk dat je niet oppervlakkig gaat geruststellen of snel adviseren. Zeg bijvoorbeeld niet “Je hebt nog kinderen om voor te leven”. Of  “Als je nu dit of dat gaat doen dan….” Er speelt vaak al zoveel schaamte en/of angst voor de gevolgen van hulp zoeken.

Vraag wat iemand zo wanhopig maakt en neem de tijd daarvoor, zonder naar oplossingen te gaan zoeken.

Er is een app beschikbaar die helpt om het gesprek aan te gaan. Deze app heet VraagMaar

https://www.113.nl/VraagMaar

Interessant? Lees ook deze tips
Tip: Zo hou je je aandacht erbij

Heb je moeite je aandacht erbij te houden? Door dingen op een andere manier te doen kan je minder last hebben van aandachtsproblemen. Bijvoorbeeld:

Tip overprikkeling: Gesprek voeren met hersenletsel

Een gesprek voeren valt niet altijd mee als je last hebt van overprikkeling door geluiden of van cognitieve overprikkeling. Veel mensen met hersenletsel hebben dit. Het volgende kan helpen:

Tip overprikkeling: Leer nee zeggen

Voor mensen die na hun hersenletsel veel last hebben van overprikkeling is het belangrijk om te onderzoeken wat de invloed van bepaalde prikkels is op hen.

Tip overprikkeling: Voorbereid shoppen

Monica heeft door haar hersenletsel last van extreme overprikkeling. Ze omschrijft hoe overprikkeling werkt bij haar toen ze voor de eerste keer na haar hersenletsel naar een vertrouwde supermarkt ging.

Door inzicht je gedrag veranderen

Gedragsveranderingen door hersenletsel komen vaak voor. Je gedrag wordt aangestuurd door je hersenen. Daarom kan je gedrag door het hersenletsel veranderd zijn. Je was bijvoorbeeld altijd vriendelijk, maar nu reageer je vaker geprikkeld of boos.

Pagina's