Omgaan met de gevolgen van hersenletsel

Ondervindt u de gevolgen van hersenletsel, dan kunt u nieuwe manieren aanleren om met uw beperkingen om te gaan. Ook kan intensieve behandeling in een latere fase nog veel verbeteren aan de kwaliteit van leven van uzelf en uw naasten. 

Hersenz

Via Hersenz kunt u leren beter met uw vermoeidheid of emoties om te gaan. Ook kunt u leren beter uw grenzen te aan te geven of traint u uw geheugen zodat u minder vergeetachtig bent. Hersenz is een intensief behandelprogramma. Meer informatie over dit programma vindt u hier

gevolgen voor naasten 

Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en/of kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Vaak zeggen zij dingen als:

  • Ik vind hem of haar erg veranderd
  • Hij kan veel minder dan vroeger
  • Onze relatie is niet meer zoals het was
  • Ik weet niet meer hoe ik met hem moet omgaan
  • Ik vind het zwaar met hem of haar. 

 

Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij u thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin. 

Veelgestelde vragen over hersenletsel
Hoe vaak komt niet-aangeboren hersenletsel voor?

Jaarlijks lopen zo’n 140.000 mensen hersenletsel op, van wie er 40.000 forse blijvende beperkingen eraan overhouden. En in totaal zijn er maar liefst zo'n 650.000 Nederlanders die beperkingen ervaren als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Lees verder.

Wat zijn de oorzaken van hersenletsel?

Hersenletsel kan ontstaan door onder andere een beroerte (CVA), ongeval, zuurstoftekort na hartstilstand, hersenvliesontsteking, bijna verdrinking, vergiftiging, gebruik van alcohol of drugs, epilepsie of neurologische aandoeningen als Parkinson of multiple sclerose. Lees verder.

Wat zijn de klachten na hersenletsel?

Hersenletsel kan gevolgen hebben voor verschillende gebieden van het functioneren, zoals bewegen (motoriek), denken (cognitie) en emoties en gedrag. Vooral de minder zichtbare gevolgen zorgen voor onverwachte problemen voor de persoon zelf en voor naasten. Lees verder.

Zijn klachten na hersenletsel altijd direct zichtbaar?

Klachten na hersenletsel zijn niet altijd direct zichtbaar. Vaak komen klachten juist pas naar voren na verloop van tijd, bijvoorbeeld als iemand weer thuiskomt van revalidatie of zijn werk of hobby weer wil oppakken. De onzichtbare gevolgen van hersenletsel, zoals problemen met concentratie, vermoeidheid of overprikkeling komen vaak pas later aan het licht. Lees verder.

Hoe herken ik klachten als gevolg van hersenletsel?

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, snel overprikkeld raken, nergens toe komen. Lees verder.

Kan ik leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel?

Een deel van de mensen met hersenletsel herstelt nooit volledig. Maar dat wil niet zeggen dat er aan de klachten die mensen ondervinden in het dagelijks leven, niks meer gedaan kan worden. Mensen kunnen nieuwe manieren aanleren om met beperkingen om te gaan. Ook kan intensieve behandeling in een latere fase nog veel verbeteren aan de kwaliteit van leven. Lees verder.