Routekaart huisartsen

Om ervoor te zorgen dat huisartsen sneller en beter kunnen doorverwijzen naar Hersenz, is er een routekaart gemaakt. 

Een gemiddelde huisartsenpraktijk telt ongeveer tachtig mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Bij een deel van hen is dit zichtbaar in het Huisartsen Informatie Systeem, bijvoorbeeld omdat zij een CVA of hersentumor hebben gehad. Bij een deel is dit niet zichtbaar. Denk daarbij aan patiënten die een ongeval hebben gehad bij wie hersenletsel niet is vastgesteld. 

Overprikkeling

Klachten na hersenletsel lijken op klachten bij andere aandoeningen, zoals burn-out of depressie. Bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, somberheid, passiviteit, impulsiviteit of prikkelbaarheid, maar ook cognitieve klachten, zoals geheugenproblemen en verhoogde prikkelgevoeligheid.

Relatieproblemen

Net als bij psychische problemen kan er bij hersenletsel sprake zijn relatieproblemen, schulden, verwaarlozing of verlies van sociale contacten. Typisch voor hersenletsel is ook het vastlopen in bekende taken, zoals organiseren van de administratie, huishouden of (vrijwilligers) werk. Vaak ontkennen of bagatelliseren cliënten hun beperkingen, terwijl de omgeving dat anders ziet. Mantelzorgers voelen zich vaak overbelast of zijn overspannen.

Bij dit soort signalen en klachten is het belangrijk om dat huisartsen aan de patiënt en/of de naaste vragen of er ooit sprake is geweest van een trauma, beroerte, zuurstoftekort (bijvoorbeeld door hartstilstand) of hersenziekte. Zo ja, dan moeten alarmbellen gaan rinkelen.

De huisartsenfolder kunt u hier downloaden maar is ook als papieren exemplaar gratis te verkrijgen voor huisartsen en verwijzers door een email te sturen met uw adresgegevens naar info@hersenz.nl onder vermelding van huisartsenfolder.

 

Interessant? Lees ook deze nieuwsartikelen
Geen groepsbehandelingen, intakes zoveel mogelijk via beelbellen

In Nederland blijft het aantal besmettingen met het nieuwe corona-virus groeien. De Hersenz-organisaties hebben maatregelen getroffen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Alle groepsbehandelingen zijn stopgezet. Waar mogelijk worden cliënten behandeld via beeldbellen. Nieuwe aanmeldingen kunnen doorgaan. Ook intakes proberen we zoveel mogelijk via beeldbellen door te laten gaan.

Radiospotje!

Op de radiozender Q-Music is de radiospot van Hersenz komende week te beluisteren. Daar zijn we enorm blij mee, want Q-Music heeft de zendtijd als kerstcadeautje aangeboden! U kunt het radiospotje hier ook beluisteren

Wilt u het spotje delen met iemand ? Dat kan makkelijk via de knoppen hieronder. 

Samenwerking met revalidatie biedt voordelen

Ongeveer tien procent van de mensen met niet-aangeboren hersenletsel komt terecht in een revalidatiecentrum. Hersenz biedt mensen behandeling die klaar zijn met revalideren of die rechtstreeks uit het ziekenhuis komen. Samenwerking tussen revalidatiecentra en de veertien Hersenz-organisaties biedt voordelen voor de cliënt en vindt op steeds meer plaatsen in Nederland plaats.

's Heeren Loo treedt toe tot Hersenz

Hersenz verwelkomt ’s Heeren Loo met ingang van 2020 als veertiende partner van het netwerk Hersenz. ’s Heeren Loo gaat binnen Hersenz bijdragen aan de verbetering van intramurale zorg voor mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld door de inzet van de door Hersenz al ontwikkelde behandeling in woonvoorzieningen.

Iedereen kiest voor de iPad

Hersenz bestaat uit verschillende behandelmodules. Voorheen kregen cliënten bij elke module een papieren map met uitleg en oefeningen. Sinds 2018 is het behandelprogramma online beschikbaar op het platform Jouw Omgeving en werken veel behandelaren en cliënten met de iPad of op de laptop of PC.

Pagina's