Hersenz wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar. In 2016 wonnen we de Herman Wijffels Innovatieprijs. Daar zijn we trots op. Maar er valt nog veel meer te winnen voor mensen met hersenletsel, hun naasten en de samenleving. Onze plannen voor 2017: nieuwe behandelprogramma’s, Hersenz in de basisverzekering, meer onderzoek en Hersenz gaat digitaal.

Nieuwe programma's

Hersenz werkt aan nieuwe programma’s, onder andere voor mensen die voldoende hebben aan een kort programma van drie maanden, voor mensen die werken of weer willen gaan werken en voor jong volwassenen (18-35 jaar). Verder met hersenletsel en Leven met afasie blijven gewoon bestaan. De nieuwe programma’s draaien nog niet overal in Nederland. U kunt er bij de Hersenz-organisatie in uw regio naar informeren.

Basisverzekering

Hersenz komt in 2018 of 2019 in de zorgverzekeringswet. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden en met welke tarieven. Daarover worden komend jaar afspraken gemaakt. Daartoe moeten we goed kunnen uitleggen wat cliënten aan Hersenz hebben en waarom de zorgverzekeraar met Hersenz in zee zou moeten gaan. In 2017 is voor Hersenz geen eigen bijdrage verschuldigd.

Meer onderzoek

Hersenz gebruikt in de behandeling allerlei methodes en interventies. Sommige zijn wetenschappelijk onderbouwd, andere nog niet. Onder andere samen met Hogeschool Windesheim gaan we onderzoeken welke interventies het meest geschikt zijn voor mensen met hersenletsel in de chronische fase.

EHealth

Cliënten die Hersenz volgen, kunnen straks ook gebruik maken van digitale behandeling, in een persoonlijke behandelomgeving. Daarin komen alle modules van Hersenz maar ook handige tools en een Hersenz-app om dagelijks aan doelen en actiepunten te kunnen werken. Ook kan er gecommuniceerd worden met behandelaars, naasten en groepsgenoten, voor zover de cliënt dat zelf wil. Alles kan op maat worden ingericht. Hersenz ontwikkelt dit samen met Jouw Omgeving. 

Interessant? Lees ook deze nieuwsartikelen
Omgaan met verlies

Veel mensen met hersenletsel rouwen omdat ze niet meer de persoon zijn van vóór het letsel, al doet niet iedereen dat bewust. Omgaan met verlies is iets waar veel mensen met hersenletsel en hun naasten mee te maken krijgen. Manu Keirse, expert in verlies en rouw, gaf een scholing hierover aan Hersenz-behandelaren.

Houd Hersenz heel

Waarin verschilt Hersenz van revalidatie? Hoe wordt Hersenz vergoed? Programmamanager Judith Zadoks legt dit uit en licht toe waarom Hersenz straks goed in het basispakket moet komen.

Nieuw programma voor jongeren

Hersenz start voorjaar 2018 in Limburg, Zuid-Holland en Gelderland met een programma speciaal ontwikkeld voor jongeren en jongvolwassenen die willen leren omgaan met de gevolgen van hun hersenletsel.

Special: Zien en waarnemen

Hersenletsel kan problemen veroorzaken bij het zien en waarnemen. Terwijl de ogen van iemand met een hersenbeschadiging mogelijk prima zijn, kunnen de hersenen de informatie die via die ogen binnenkomt dan niet goed verwerken.

Grip op prikkelbaarheid

Prikkelbaarheid is voor veel mensen met hersenletsel een groot probleem. Hogeschool Windesheim werkt aan een nieuw behandelaanbod dat ervoor moet zorgen dat mensen met hersenletsel meer grip krijgen op prikkelbaarheid.

Pagina's