Hersenz wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar. In 2016 wonnen we de Herman Wijffels Innovatieprijs. Daar zijn we trots op. Maar er valt nog veel meer te winnen voor mensen met hersenletsel, hun naasten en de samenleving. Onze plannen voor 2017: nieuwe behandelprogramma’s, Hersenz in de basisverzekering, meer onderzoek en Hersenz gaat digitaal.

Nieuwe programma's

Hersenz werkt aan nieuwe programma’s, onder andere voor mensen die voldoende hebben aan een kort programma van drie maanden, voor mensen die werken of weer willen gaan werken en voor jong volwassenen (18-35 jaar). Verder met hersenletsel en Leven met afasie blijven gewoon bestaan. De nieuwe programma’s draaien nog niet overal in Nederland. U kunt er bij de Hersenz-organisatie in uw regio naar informeren.

Basisverzekering

Hersenz komt in 2018 of 2019 in de zorgverzekeringswet. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden en met welke tarieven. Daarover worden komend jaar afspraken gemaakt. Daartoe moeten we goed kunnen uitleggen wat cliënten aan Hersenz hebben en waarom de zorgverzekeraar met Hersenz in zee zou moeten gaan. In 2017 is voor Hersenz geen eigen bijdrage verschuldigd.

Meer onderzoek

Hersenz gebruikt in de behandeling allerlei methodes en interventies. Sommige zijn wetenschappelijk onderbouwd, andere nog niet. Onder andere samen met Hogeschool Windesheim gaan we onderzoeken welke interventies het meest geschikt zijn voor mensen met hersenletsel in de chronische fase.

EHealth

Cliënten die Hersenz volgen, kunnen straks ook gebruik maken van digitale behandeling, in een persoonlijke behandelomgeving. Daarin komen alle modules van Hersenz maar ook handige tools en een Hersenz-app om dagelijks aan doelen en actiepunten te kunnen werken. Ook kan er gecommuniceerd worden met behandelaars, naasten en groepsgenoten, voor zover de cliënt dat zelf wil. Alles kan op maat worden ingericht. Hersenz ontwikkelt dit samen met Jouw Omgeving. 

Interessant? Lees ook deze nieuwsartikelen
Hersenletsel Alliantie opgericht

Op vrijdag 2 november jl. is de Hersenletsel Alliantie opgericht. In dit samenwerkingsverband bundelen partijen uit het hersenletselveld, zoals patiënten, medici en neuropsychologen, paramedici en verpleegkundigen en netwerkorganisaties en instellingen hun krachten, met als doel de kwaliteit van de zorg en welzijn voor mensen met hersenletsel te verbeteren. Hersenz is één van de aangesloten partijen.

Online werkt beter voor mij

De stap van papieren mappen naar online modules maakte voor Ronnie Zomerdijk uit Meppel een wereld van verschil. De deelnemer aan Hersenz deelt graag zijn ervaringen met de online-behandeling van Jouw Omgeving. ‘Vooral de voorleesfunctie is top, want als ik de informatie hóór, dan blijft het veel beter hangen.’

Bouwen aan identiteit

Hersenz-behandelaar Rianne Brinkman schreef het boek Bouwen aan identiteit. Het boek biedt een theoretische basis en een praktische handreiking, met 25 direct toepasbare werkvormen. Reno Huibers zorgde voor de illustraties. 

Op de politieke agenda

Politieke belangstelling voor Hersenz. Op 5 oktober bracht Kamerlid Evert Jan Slootweg een werkbezoek aan Hersenz. Hij neemt twee speerpunten mee naar Den Haag: Mensen met hersenletsel moeten Hersenz sneller vinden én Hersenz moet integraal over naar de Zorgverzekeringswet.

De impact van afasie

Danny heeft afasie als gevolg van een hersenbloeding. Hij heeft moeite met praten en het vinden van de juiste woorden. Naar schatting 30.000 Nederlanders hebben een vorm van afasie.

Pagina's