Finalist Herman Wijffelsprijs

Hersenz is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. Met twee andere finalisten dingt Hersenz mee naar de hoofdprijs in de categorie Vitale gemeenschappen en Zorg. Op 3 november maakt Rabobank Nederland de winnaar bekend.

Innovatief
"Hersenz wordt uitgevoerd door een landelijk samenwerkend netwerk dat uniek is in de zorg. Twaalf zorgorganisaties die zich specialiseren in niet-aangeboren hersenletsel hebben de handen ineen geslagen en een nieuw behandelprogramma opgezet. Hersenz biedt mensen een nieuw perspectief in hun leven en dicht de kloof in de zorgketen tussen een ziekenhuisopname, revalidatie en de chronische fase waarin mensen leren omgaan met de breuk in hun leven ten gevolge van hersenletsel. Het samenwerkingsverband is innovatief, het behandelprogramma is innovatief en de gemeten resultaten zijn verrassend hoopgevend: er is meer mogelijk dankzij Hersenz!", aldus Marianne van der Harten, bestuurder van De Noorderbrug en een van de initiatiefnemers van Hersenz.

Minder zorg nodig

Door de behandeling van Hersenz leren mensen met niet-aangeboren hersenletsel beter omgaan met de vaak ingrijpende gevolgen van hun letsel. Veel mensen met hersenletsel vallen na hun ziekenhuisopname en/of revalidatie in een gat. Eenmaal thuis moeten zij hun leven oppakken en ondervinden zij in volle omvang de gevolgen van het hersenletsel. Juist in deze fase biedt Hersenz gerichte behandeling, zodat mensen met hersenletsel uiteindelijk beter kunnen functioneren en minder zorg nodig hebben. Hersenz biedt behandelingen op het gebied van omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking.

Mantelzorgers

Cliënten zijn zeer tevreden over de behandeling, blijkt uit recent onderzoek van Maastricht University. Zij geven de behandeling een 8,7. Cliënten zijn tevredener met hun participatie in het dagelijks leven, scoren beter op fysieke tests, hebben minder zorgvragen en laten een aanzienlijke verbetering zien op hun persoonlijke doelen na behandeling van Hersenz. Mantelzorgers ervaren minder zorglast.

Herman Wijffels Innovatieprijs
Ieder jaar strijden ondernemers, starters en studenten om de Herman Wijffels Innovatieprijs (HWI). De Herman Wijffels Innovatieprijs stimuleert al vijftien jaar innovaties die bijdragen aan een duurzame toekomst. In totaal hebben al ruim 5.500 innovaties meegedaan en hiermee is het dé duurzame innovatieprijs van Nederland. Met deze prijs geeft de Rabobank innovatieve ondernemers een duwtje in de rug om hun weg naar de markt te vinden. De prijzen zijn verdeeld over drie categorieën, Vitale gemeenschappen en Zorg, circulaire economie en Food & Agri.

 

Interessant? Lees ook deze nieuwsartikelen
Geen groepsbehandelingen, intakes zoveel mogelijk via beelbellen

In Nederland blijft het aantal besmettingen met het nieuwe corona-virus groeien. De Hersenz-organisaties hebben maatregelen getroffen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Alle groepsbehandelingen zijn stopgezet. Waar mogelijk worden cliënten behandeld via beeldbellen. Nieuwe aanmeldingen kunnen doorgaan. Ook intakes proberen we zoveel mogelijk via beeldbellen door te laten gaan.

Radiospotje!

Op de radiozender Q-Music is de radiospot van Hersenz komende week te beluisteren. Daar zijn we enorm blij mee, want Q-Music heeft de zendtijd als kerstcadeautje aangeboden! U kunt het radiospotje hier ook beluisteren

Wilt u het spotje delen met iemand ? Dat kan makkelijk via de knoppen hieronder. 

Samenwerking met revalidatie biedt voordelen

Ongeveer tien procent van de mensen met niet-aangeboren hersenletsel komt terecht in een revalidatiecentrum. Hersenz biedt mensen behandeling die klaar zijn met revalideren of die rechtstreeks uit het ziekenhuis komen. Samenwerking tussen revalidatiecentra en de veertien Hersenz-organisaties biedt voordelen voor de cliënt en vindt op steeds meer plaatsen in Nederland plaats.

's Heeren Loo treedt toe tot Hersenz

Hersenz verwelkomt ’s Heeren Loo met ingang van 2020 als veertiende partner van het netwerk Hersenz. ’s Heeren Loo gaat binnen Hersenz bijdragen aan de verbetering van intramurale zorg voor mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld door de inzet van de door Hersenz al ontwikkelde behandeling in woonvoorzieningen.

Iedereen kiest voor de iPad

Hersenz bestaat uit verschillende behandelmodules. Voorheen kregen cliënten bij elke module een papieren map met uitleg en oefeningen. Sinds 2018 is het behandelprogramma online beschikbaar op het platform Jouw Omgeving en werken veel behandelaren en cliënten met de iPad of op de laptop of PC.

Pagina's