Zuurstoftekort

Hersenletsel kan ook ontstaan door een zuurstoftekort in ons brein. Door onze hersenen stroomt bloed via twee, door de hele hersenen vertakte slagaders. Dit bloed voert zuurstof en glucose aan om hersencellen te laten leven en werken. De medische termen voor hersenletsel door zuurstoftekort zijn postanoxische (zuurstoftekort in weefsels en organen) of posthypoxische encefalopathie (zuurstoftekort in het bloed).

Oorzaken zuurstoftekort in de hersenen

Een tekort aan zuurstof in de hersenen kan komen door inwendige of uitwendige oorzaken. Denk bij uitwendige oorzaken aan te water raken, op grote hoogte blijven, koolmonoxidevergiftiging, gebruik van alcohol of drugs of een ongeval of verstikking. Inwendige oorzaken zijn een stoornis in de bloedtoevoer zoals bij een hartinfarct, een probleem met de longen waardoor die geen lucht meer krijgt, lage bloeddruk of een beschadiging in de hersenen door een afwijking.

Gevolgen zuurstoftekort in de hersenen

Als iemand zuurstoftekort heeft gehad is de schade meestal niet lokaal maar ontstaan overal in letsel in het brein. Dit wordt ook wel diffuus letsel genoemd. Hoe langer het zuurstof tekort duurt, hoe meer hersencellen er af sterven. De zichtbare en onzichtbare gevolgen van het hersenletsel kunnen levenslang voor problemen zorgen en ingrijpen in het hele leven van de getroffene. 

OMGAAN MET DE GEVOLGEN VAN EEN BEROERTE

Zuurstoftekort kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die u ondervindt niks meer gedaan kan worden. U kunt nieuwe manieren aanleren om met om de ingrijpende veranderingen in uw leven om te gaan. De behandeling van Hersenz helpt u daarbij. Meer informatie over dit programma vindt u hier.