Zuurstoftekort

Hersenletsel kan ook ontstaan door een zuurstoftekort in ons brein. Door onze hersenen stroomt bloed via twee, door de hele hersenen vertakte slagaders. Dit bloed voert zuurstof en glucose aan om hersencellen te laten leven en werken. De medische termen voor hersenletsel door zuurstoftekort zijn postanoxische (zuurstoftekort in weefsels en organen) of posthypoxische encefalopathie (zuurstoftekort in het bloed).

Oorzaken zuurstoftekort in de hersenen

Een tekort aan zuurstof in de hersenen kan komen door inwendige of uitwendige oorzaken. Denk bij uitwendige oorzaken aan te water raken, op grote hoogte blijven, koolmonoxidevergiftiging, gebruik van alcohol of drugs of een ongeval of verstikking. Inwendige oorzaken zijn een stoornis in de bloedtoevoer zoals bij een hartinfarct, een probleem met de longen waardoor die geen lucht meer krijgt, lage bloeddruk of een beschadiging in de hersenen door een afwijking.

Gevolgen zuurstoftekort in de hersenen

Als iemand zuurstoftekort heeft gehad is de schade meestal niet lokaal maar ontstaan overal in letsel in het brein. Dit wordt ook wel diffuus letsel genoemd. Hoe langer het zuurstof tekort duurt, hoe meer hersencellen er af sterven. De zichtbare en onzichtbare gevolgen van het hersenletsel kunnen levenslang voor problemen zorgen en ingrijpen in het hele leven van de getroffene. 

Omgaan met de gevolgen van zuurstoftekort

Zuurstoftekort kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die je ondervindt niks meer gedaan kan worden. Je kan nieuwe manieren aanleren om met om de ingrijpende veranderingen in uw leven om te gaan. Benieuwd hoe? Lees meer over het unieke behandelprogramma Hersenz.

 

 

Veelgestelde vragen over hersenletsel

Hoe herken ik klachten als gevolg van hersenletsel?

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, snel overprikkeld raken, nergens toe komen. Lees verder.

Zijn klachten na NAH altijd direct zichtbaar?

Klachten na hersenletsel zijn niet altijd direct zichtbaar. Vaak komen klachten juist pas naar voren na verloop van tijd, bijvoorbeeld als iemand weer thuiskomt van revalidatie of zijn werk of hobby weer wil oppakken. De onzichtbare gevolgen van hersenletsel, zoals problemen met concentratie, vermoeidheid of overprikkeling komen vaak pas later aan het licht. Lees verder.

Kan ik leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel?

Een deel van de mensen met hersenletsel herstelt nooit volledig. Maar dat wil niet zeggen dat er aan de klachten die mensen ondervinden in het dagelijks leven, niks meer gedaan kan worden. Mensen kunnen nieuwe manieren aanleren om met beperkingen om te gaan. Ook kan intensieve behandeling in een latere fase nog veel verbeteren aan de kwaliteit van leven. Lees verder.

Welke zorg is er na hersenletsel?

De zorg die geboden wordt na hersenletsel kan verdeeld worden in drie fasen. In de acute fase verblijft de patiënt vaak in het ziekenhuis. Als de patiënt medisch stabiel is gaat de herstelfase in, waarin door middel van revalidatiebehandeling wordt gewerkt aan maximaal herstel. De chronische fase begint als de patiënt klaar is met revalidatie en weer thuis is. Daar ervaart hij de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven. Lees verder.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.