hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg liggen. In de meeste gevallen wordt hersenvliesontsteking veroorzaakt door een bacterie of een virus. De medische term voor hersenvliesontsteking is meningitis. Hersenvliesontsteking wordt ook wel nekkramp genoemd. Een virale ontsteking geneest meestal binnen één à twee weken vanzelf. Bij een bacteriële ontsteking moet men direct naar het ziekenhuis, om de bacterie met antibiotica te doden.

Oorzaak hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Virale hersenvliesontsteking is veelal minder ernstig dan bacteriële hersenvliesontsteking.Vaak begint  bacteriële hersenvliesontsteking als bloedvergiftiging, waarbij de bacteriën de bloedbaan infecteren. Bovendien kan de bacterie via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen en hierdoor hersenvliesontsteking veroorzaken.Een bacteriële ontsteking wordt veroorzaakt door één van de drie bacteriën: meningokok, pneumokok of Haemophilus influenzae type b (Hib). Die laatste komt steeds minder voor omdat kinderen hiertegen ingeënt worden bij de DKTP-prik. Bacteriële hersenvliesontsteking komt in Nederland ongeveer zevenhonderd keer per jaar voor, voornamelijk baby's en jonge kinderen (onder de vijf jaar), maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Bij volwassenen en (oudere) kinderen zijn de symptomen meestal vrij duidelijk.

Gevolgen hersenvliesontsteking 

Bij een virale ontsteking zijn de verschijnselen onder meer: hoofdpijn, koorts en een lichte nekstijfheid. Bij een bacteriële ontsteking zijn de verschijnselen: huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt), ernstige hoofdpijn, stijve nek, koorts, overgeven, veranderd bewustzijn (slaperig of zelfs bewusteloos). Bij pasgeborenen zijn deze verschijnselen moeilijker waar te nemen; ze vertonen vaak een prikkelbaar of juist lusteloos gedrag.Om hersenvliesontsteking met zekerheid vast te stellen wordt het ruggenmergvocht onderzocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kan men dat namelijk ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met de ruggenprik. Hersenvliesontsteking kan leiden tot bljivend hersenletsel. 

OMGAAN MET DE GEVOLGEN VAN Hersenvliesontsteking 

Hersenvliesontsteking kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die u ondervindt niks meer gedaan kan worden. U kunt nieuwe manieren aanleren om met om de ingrijpende veranderingen in uw leven om te gaan. De behandeling van Hersenz helpt u daarbij. Meer informatie over dit programma vindt u hier.