Hersenkneuzing

De medische term voor hersenkneuzing is contusio cerebri. Bij een hersenkneuzing raakt het hersenweefsel beschadigd. Dat is bij een hersenschudding niet het geval. Bij een hersenkneuzing is men langer buiten bewustzijn (minstens vijftien minuten) dan bij een hersenschudding.

oorzaken hersenkneuzing

Hersenkneuzing ontstaat door een verkeersongeval, een klap op je hoofd, een val (bijvoorbeeld van een paard of trap). Bij baby's kan hersenkneuzing ontstaan door hard schudden (shaken baby syndroom).

Gevolgen hersenkneuzing 

De gevolgen van de kneuzing hangen af van de plaats waar de hersenen gekneusd raken en de ernst van de kneuzing. Door een klap ontstaat er een beurse plek in de hersenen, waar zich bloed en vocht opeenhopen. Het vocht neemt ruimte in beslag, waardoor de hersenen worden weggedrukt en schade ontstaat. Het herstel na een hersenkneuzing varieert enorm, sommigen mensen herstellen volledig, anderen houden levenslang last van klachten.

Omgaan met de gevolgen van hersenkneuzing

Een hersenkneuzing kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die u ondervindt niks meer gedaan kan worden. U kunt nieuwe manieren aanleren om met om de ingrijpende veranderingen in uw leven om te gaan. De behandeling van Hersenz helpt u daarbij. Meer informatie over dit programma vindt u hier.