“Het bespreken van seksualiteitsproblemen na hersenletsel zou net zo normaal moeten zijn als praten over problemen met je geheugen of met werken. In de praktijk blijkt praten over seksualiteit toch nog vaak een taboe. Als behandelaar van Hersenz kies ik ervoor om het onderwerp seksualiteit altijd te benoemen in de thuisbehandeling", vertelt Iris Versteijnen, behandelaar bij Hersenz. 

"Soms vinden mensen het fijn om dit onderwerp te bespreken tijdens de groepsbehandeling Omgaan met veranderingen. Maar vaker kiezen mensen ervoor om over hun seksualiteitsproblemen te praten met de behandelaar die bij hen thuis komt.

Seksuoloog

De belangrijkste stap die je moet zetten, is erover te praten met je partner en/of je behandelaar, huisarts of seksuoloog, liefst met ervaring met hersenletsel. Met hulp van een behandelaar kun je meer inzicht krijgen in de oorzaken van je seksuele problemen. Als je weet wat de oorzaken zijn en je dat kan uitleggen, ontstaat er vaak meer begrip. Samen kun je ook kijken of er iets gedaan kan worden aan de oorzaken. Als vermoeidheid een belangrijke oorzaak is van de seksuele problemen, zoek je andere oplossingen dan als er sprake is van schaamte voor speekselvloed, pijn bij het vrijen of depressieve gevoelens.

Indirect kan het behandelprogramma Hersenz een positief effect hebben op problemen rond seksualiteit. Als je beter in je vel zit en minder last hebt van vermoeidheid kan de relatie met je partner ook verbeteren."

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional: hersenletsel heb je samen

Vera Brandsma is als systeemtherapeut gespecialiseerd in het behandelen van paren en gezinnen waarvan één van de volwassenen hersenletsel heeft. Als Hersenz-behandelaar geeft ze ook individuele behandeling.

De professional: werk en hersenletsel

Ilse Claessens, Trudy Peters en Maia Cramer zijn re-integratie-specialisten niet-aangeboren hersenletsel. Volgens dit drietal weten mensen met hersenletsel aanvankelijk niet goed wat ze wel en niet kunnen. Bovendien willen ze meestal te veel. “Ze starten te vroeg met re-integratie naar werk. Of ze starten niet op de goede manier, bijvoorbeeld zonder jobcoach.”

De professional over zelfdoding

Jeannette Pullen is behandelaar bij Hersenz en werkzaam in de suïcide-preventie. Haar missie is: 'Niemand mag met eenzame gedachten aan zelfdoding rondlopen'.

De professional over plannen en organiseren

"Met behulp van de module Plannen en organiseren geven we mensen die moeite hebben met plannen en organiseren handvatten om weer overzicht te krijgen over hoe hun dag of week eruit ziet.", aldus Angela Lagendijk - Langerak, behandelaar bij Hersenz.

De professional over ontremming

In mijn werk als behandelaar van mensen met niet-aangeboren hersenletsel kom ik ontremming in allerlei vormen tegen. Bijvoorbeeld iemand die zijn emoties niet kan controleren: van blijdschap tot boosheid. Ontremming in eten of drinken. Mensen die geen rem hebben en maar door blijven sporten of praten. Of ontremming op seksueel gebied.

Pagina's