De professional over seksualiteit en intimiteit

“Het bespreken van seksualiteitsproblemen na hersenletsel zou net zo normaal moeten zijn als praten over problemen met je geheugen of met werken. In de praktijk blijkt praten over seksualiteit toch nog vaak een taboe. Als behandelaar van Hersenz kies ik ervoor om het onderwerp seksualiteit altijd te benoemen in de thuisbehandeling", vertelt Iris Versteijnen, behandelaar bij Hersenz. 

"Soms vinden mensen het fijn om dit onderwerp te bespreken tijdens de groepsbehandeling Omgaan met veranderingen. Maar vaker kiezen mensen ervoor om over hun seksualiteitsproblemen te praten met de behandelaar die bij hen thuis komt.

Seksuoloog

De belangrijkste stap die je moet zetten, is erover te praten met je partner en/of je behandelaar, huisarts of seksuoloog, liefst met ervaring met hersenletsel. Met hulp van een behandelaar kun je meer inzicht krijgen in de oorzaken van je seksuele problemen. Als je weet wat de oorzaken zijn en je dat kan uitleggen, ontstaat er vaak meer begrip. Samen kun je ook kijken of er iets gedaan kan worden aan de oorzaken. Als vermoeidheid een belangrijke oorzaak is van de seksuele problemen, zoek je andere oplossingen dan als er sprake is van schaamte voor speekselvloed, pijn bij het vrijen of depressieve gevoelens.

Indirect kan het behandelprogramma Hersenz een positief effect hebben op problemen rond seksualiteit. Als je beter in je vel zit en minder last hebt van vermoeidheid kan de relatie met je partner ook verbeteren."

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional over overprikkeling

Sietske Reehorst is psychomotorisch therapeut. Ze geeft individuele en groepsbehandeling voor Hersenz. Overprikkeling is een belangrijk onderwerp tijdens de behandeling, vertelt ze in een nieuwe aflevering van De Professional.

Jong…en dan boem…hersenletsel!

Hersenletsel is altijd ingrijpend. Het is extra moeilijk als hersenletsel je overkomt wanneer je nog bezig bent je leven op te bouwen. Hersenz heeft daarom een apart programma ontwikkeld voor jongvolwassenen. De professionals Marlien Bongers, Emmy Janssen-Cox, Tanja Peeters (foto links) en Nicole Sillekens vertellen erover.

De professional Steven Kalkman over vermoeidheid

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Steven Kalkman is fysiotherapeut.

De professional: stabiliteit in het gezin

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Riet Vreeman is cognitief groepsbehandelaar en individueel behandelaar.

De professional: inzicht in grenzen

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Marit Dhondt geeft psychomotorische therapie en leert mensen inzicht te geven in hun grenzen.

Pagina's