"Bij Hersenz zien we veel mensen binnenkomen die last hebben van een kort lontje. Zeker de helft van de deelnemers geeft aan na het hersenletsel meer last te hebben van oplopende emoties en daardoor problemen te ervaren.

Er zijn verschillende oorzaken:

  • Vermoeidheid na hersenletsel komt veel voor. Daardoor raak je eerder overprikkeld, kun je minder hebben en reageer je emotioneler.
  • Het kan zijn dat je na je letsel emoties anders ervaart en boosheid heftiger voelt.
  • Soms kun je na je hersenletsel gedrag van anderen moeilijker inschatten. Daardoor kunnen misverstanden ontstaan en kunnen de emoties hoger oplopen.
  • Veel mensen met hersenletsel hebben moeite om hun grenzen te bewaken. Daardoor raak je sneller moe waardoor emoties sneller kunnen oplopen.

 
Bij Hersenz leer je waarom je emoties sneller oplopen. Dat inzicht geeft je handvaten om ermee om te gaan. Zo krijg je weer grip op je emoties. Ook leer je tijdig bij te sturen, bijvoorbeeld door even weg te lopen uit de situatie en een time-out te nemen. Eenmaal tot rust gekomen, kun je meestal op een acceptabele manier uiten wat er speelt.

We werken bij Hersenz met de emotiethermometer. We bespreken een situatie waarin iemand een woede-uitbarsting heeft gehad. Stap voor stap bekijken we wat er wanneer gebeurde en hoe iemand zich voelde. Op welk punt verlies je de controle en op welk punt heb je nog wel grip op je emotie? Dat is het punt waar je de volgende keer iets anders kan doen, bijvoorbeeld een time-out nemen.

De emotiethermometer helpt om dat punt te herkennen. Ik zie dat mensen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen als het hen lukt om echt anders om te gaan met hun frustratie. Daarnaast is het prettig voor je omgeving als je minder uit je slof schiet, minder vloekt en beter met tegenslagen om kan gaan.

Kortom: door inzicht, oefenen en kritisch naar jezelf te kijken lukt het veel cliënten van Hersenz om hun emoties beter onder controle te krijgen. Het is een lange weg met vallen en opstaan maar de weg wordt beloond met minder emotionele uitschieters en een prettiger omgang met de omgeving.”

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional: ontremming

In mijn werk als behandelaar van mensen met niet-aangeboren hersenletsel kom ik ontremming in allerlei vormen tegen. Bijvoorbeeld iemand die zijn emoties niet kan controleren: van blijdschap tot boosheid. Ontremming in eten of drinken. Mensen die geen rem hebben en maar door blijven sporten of praten. Of ontremming op seksueel gebied.

De professional: Hersenletsel bij jongeren

Jongeren en jongvolwassenen zitten in een overgangsfase naar volwassenheid. Als je hersenletsel hebt is die fase extra ingewikkeld, vertelt Hersenz-behandelaar Nicole Sillekens.

De professional: Zien en waarnemen

Als behandelaar is Anne-Kirstin Kuiper gespecialiseerd in visuele problemen na hersenletsel. Volgens haar is er nog steeds een groep mensen met hersenletsel bij wie visuele problemen niet direct herkend worden.

De professional: seksualiteit en intimiteit

Iris Versteijnen is behandelaar bij Hersenz. “Het bespreken van seksualiteitsproblemen na hersenletsel zou net zo normaal moeten zijn als praten over problemen met je geheugen of met werken. In de praktijk blijkt praten over seksualiteit toch nog vaak een taboe."

De professionals: afasie

Communicatie raakt alle aspecten van het leven. Het hebben van afasie heeft dan ook grote impact, vertellen de Hersenz-professionals Mirjam Top en Sietske van Leeuwe Kirsch.

Pagina's