"Bij Hersenz zien we veel mensen binnenkomen die last hebben van een kort lontje. Zeker de helft van de deelnemers geeft aan na het hersenletsel meer last te hebben van oplopende emoties en daardoor problemen te ervaren.

Er zijn verschillende oorzaken:

  • Vermoeidheid na hersenletsel komt veel voor. Daardoor raak je eerder overprikkeld, kun je minder hebben en reageer je emotioneler.
  • Het kan zijn dat je na je letsel emoties anders ervaart en boosheid heftiger voelt.
  • Soms kun je na je hersenletsel gedrag van anderen moeilijker inschatten. Daardoor kunnen misverstanden ontstaan en kunnen de emoties hoger oplopen.
  • Veel mensen met hersenletsel hebben moeite om hun grenzen te bewaken. Daardoor raak je sneller moe waardoor emoties sneller kunnen oplopen.

 
Bij Hersenz leer je waarom je emoties sneller oplopen. Dat inzicht geeft je handvaten om ermee om te gaan. Zo krijg je weer grip op je emoties. Ook leer je tijdig bij te sturen, bijvoorbeeld door even weg te lopen uit de situatie en een time-out te nemen. Eenmaal tot rust gekomen, kun je meestal op een acceptabele manier uiten wat er speelt.

We werken bij Hersenz met de emotiethermometer. We bespreken een situatie waarin iemand een woede-uitbarsting heeft gehad. Stap voor stap bekijken we wat er wanneer gebeurde en hoe iemand zich voelde. Op welk punt verlies je de controle en op welk punt heb je nog wel grip op je emotie? Dat is het punt waar je de volgende keer iets anders kan doen, bijvoorbeeld een time-out nemen.

De emotiethermometer helpt om dat punt te herkennen. Ik zie dat mensen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen als het hen lukt om echt anders om te gaan met hun frustratie. Daarnaast is het prettig voor je omgeving als je minder uit je slof schiet, minder vloekt en beter met tegenslagen om kan gaan.

Kortom: door inzicht, oefenen en kritisch naar jezelf te kijken lukt het veel cliënten van Hersenz om hun emoties beter onder controle te krijgen. Het is een lange weg met vallen en opstaan maar de weg wordt beloond met minder emotionele uitschieters en een prettiger omgang met de omgeving.”

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional: hersenletsel heb je samen

Vera Brandsma is als systeemtherapeut gespecialiseerd in het behandelen van paren en gezinnen waarvan één van de volwassenen hersenletsel heeft. Als Hersenz-behandelaar geeft ze ook individuele behandeling.

De professional: werk en hersenletsel

Ilse Claessen (Boogh), Trudy Peters (Siza) en Maia Kramer (Heliomare) zijn als re-integratiedeskundigen gespecialiseerd in niet aangeboren hersenletsel. Volgens dit drietal weten mensen met hersenletsel aanvankelijk niet goed wat ze wel en niet kunnen. Bovendien willen ze meestal te veel.

De professional over zelfdoding

Jeannette Pullen is behandelaar bij Hersenz en werkzaam in de suïcide-preventie. Haar missie is: 'Niemand mag met eenzame gedachten aan zelfdoding rondlopen'.

De professional over plannen en organiseren

"Met behulp van de module Plannen en organiseren geven we mensen die moeite hebben met plannen en organiseren handvatten om weer overzicht te krijgen over hoe hun dag of week eruit ziet.", aldus Angela Lagendijk - Langerak, behandelaar bij Hersenz.

De professional over ontremming

In mijn werk als behandelaar van mensen met niet-aangeboren hersenletsel kom ik ontremming in allerlei vormen tegen. Bijvoorbeeld iemand die zijn emoties niet kan controleren: van blijdschap tot boosheid. Ontremming in eten of drinken. Mensen die geen rem hebben en maar door blijven sporten of praten. Of ontremming op seksueel gebied.

Pagina's