De professional: kort lontje

"Bij Hersenz zien we veel mensen binnenkomen die last hebben van een kort lontje. Zeker de helft van de deelnemers geeft aan na het hersenletsel meer last te hebben van oplopende emoties en daardoor problemen te ervaren," vertelt Hersenz-behandelaar Ingeborg Harberts.

"Er zijn verschillende oorzaken:

  • Vermoeidheid na hersenletsel komt veel voor. Daardoor raak je eerder overprikkeld, kun je minder hebben en reageer je emotioneler.
  • Het kan zijn dat je na je letsel emoties anders ervaart en boosheid heftiger voelt.
  • Soms kun je na je hersenletsel gedrag van anderen moeilijker inschatten. Daardoor kunnen misverstanden ontstaan en kunnen de emoties hoger oplopen.
  • Veel mensen met hersenletsel hebben moeite om hun grenzen te bewaken. Daardoor raak je sneller moe waardoor emoties sneller kunnen oplopen.

 
Bij Hersenz leer je waarom je emoties sneller oplopen. Dat inzicht geeft je handvaten om ermee om te gaan. Zo krijg je weer grip op je emoties. Ook leer je tijdig bij te sturen, bijvoorbeeld door even weg te lopen uit de situatie en een time-out te nemen. Eenmaal tot rust gekomen, kun je meestal op een acceptabele manier uiten wat er speelt.

We werken bij Hersenz met de emotiethermometer. We bespreken een situatie waarin iemand een woede-uitbarsting heeft gehad. Stap voor stap bekijken we wat er wanneer gebeurde en hoe iemand zich voelde. Op welk punt verlies je de controle en op welk punt heb je nog wel grip op je emotie? Dat is het punt waar je de volgende keer iets anders kan doen, bijvoorbeeld een time-out nemen.

De emotiethermometer helpt om dat punt te herkennen. Ik zie dat mensen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen als het hen lukt om echt anders om te gaan met hun frustratie. Daarnaast is het prettig voor je omgeving als je minder uit je slof schiet, minder vloekt en beter met tegenslagen om kan gaan.

Kortom: door inzicht, oefenen en kritisch naar jezelf te kijken lukt het veel cliënten van Hersenz om hun emoties beter onder controle te krijgen. Het is een lange weg met vallen en opstaan maar de weg wordt beloond met minder emotionele uitschieters en een prettiger omgang met de omgeving.”

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional over overprikkeling

Sietske Reehorst is psychomotorisch therapeut. Ze geeft individuele en groepsbehandeling voor Hersenz. Overprikkeling is een belangrijk onderwerp tijdens de behandeling, vertelt ze in een nieuwe aflevering van De Professional.

Jong…en dan boem…hersenletsel!

Hersenletsel is altijd ingrijpend. Het is extra moeilijk als hersenletsel je overkomt wanneer je nog bezig bent je leven op te bouwen. Hersenz heeft daarom een apart programma ontwikkeld voor jongvolwassenen. De professionals Marlien Bongers, Emmy Janssen-Cox, Tanja Peeters (foto links) en Nicole Sillekens vertellen erover.

De professional Steven Kalkman over vermoeidheid

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Steven Kalkman is fysiotherapeut.

De professional: stabiliteit in het gezin

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Riet Vreeman is cognitief groepsbehandelaar en individueel behandelaar.

De professional: inzicht in grenzen

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Marit Dhondt geeft psychomotorische therapie en leert mensen inzicht te geven in hun grenzen.

Pagina's