‘’Zonder Hersenz was ik gescheiden en was ik in een verzorgingstehuis beland.’’ Zo ver is het gelukkig niet gekomen, vertelt Sweedy. Op oudejaarsdag 2007 kreeg ze een hartstilstand die gepaard ging met zuurstoftekort. Daardoor raakte ze in een coma. Haar revalidatie duurde vele maanden, ze moest alles opnieuw leren, van praten tot lopen. Bovendien is ze door het hersenletsel nagenoeg blind. 

Weer thuis begonnen de problemen. Sweedy is getrouwd en heeft drie dochters die destijds in de puberteit zaten. ‘’Dat is sowieso moeilijk. Pubers kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen, en ik had geen vat op mijn emoties.’’ Dus ging het vaak mis. “Ik stond op het punt om ergens anders te gaan wonen. Ik dacht ‘ik ga weg, ik trek het niet meer, ik laat mijn gezin achter’.’’

Zoektocht

De zoektocht naar de juiste hulp duurde lang. Zo werd er via de huisarts een psycholoog ingeschakeld maar die had geen ervaring met hersenletsel, dus dat werkte niet. Via MEE werd ze uiteindelijk verwezen naar Hersenz.

“Dat is echt mijn redding geweest. Ik voel me zekerder, steviger in mijn schoenen staan.” Dat geldt voor Sweedy letterlijk en figuurlijk. ‘’Mijn lopen is wat instabiel. Er zijn drie trappen bij mij in huis. Ik wilde veiliger de trap op kunnen. Mijn thuisbegeleider heeft letterlijk geoefend de trappen op te gaan.’’

Inzicht

Ook geestelijk is ze veel sterker geworden. ‘’Ik begrijp waar mijn gedachten, gevoelens en beperkingen vandaan komen. In de eerste fase leggen ze niet uit hoe je verder moet leven met hersenletsel. Dan zijn ze alleen maar bezig je naar huis te krijgen.’’ ‘’Door Hersenz heb ik meer inzicht in hoe ik reageer en ben ik niet meer explosief. Dat is voor mijn man en kinderen veel rustiger. Door met de woedethermometer te werken, heb ik inzicht in mijn schietlont gekregen. Nu kan ik tijdig signaleren dat er iets niet goed is en dan wat doen.’’

Winst:

Geen echtscheiding
Geen (tijdelijke) verzorgingsinstelling
Direct doorverwijzen naar Hersenz bespaart onnodige kosten
Minder kans op vallen

Interessant? Lees ook deze ervaringsverhalen
Ik beleef iedere dag heel bewust

Kees Eichhorn volgde de Hersenz-module Plannen en Organiseren. Voorheen overkwam het leven hem, maar nu beleeft hij de dagen heel bewust. Hij leerde zijn dagen te plannen en dat geeft hem rust. Hij is open over zijn hersenletsel en werkt dan ook graag mee aan dit interview.

"Ik had een eigen zaak en leidde een actief leven"

Gea Schepers was nog maar 48 jaar toen ze in 2012 getroffen werd door een herseninfarct. Als gevolg van haar blijvende hersenletsel hield ze er onder meer hevige vermoeidheid, verminderde kracht en verminderd zicht aan over. Ook is ze emotioneler dan voorheen en moest ze haar zelfvertrouwen terugwinnen.

Ik leer de triggers herkennen

Pieter (37) heeft niet-aangeboren hersenletsel als gevolg van een ongeluk met de fiets. Hierdoor kampt hij met ontremmingen. “Ik zal er nooit helemaal vanaf komen, maar ik leer ermee omgaan door de triggers te herkennen. Bij Hersenz heb ik geleerd dat rust en structuur voor mij belangrijk zijn.”

Hersenletsel na hersentumor

Leyna (31) overleefde twee hersenoperaties in verband met een hersentumor en epilepsie. Daarna werd ze erg angstig en depressief. Ze heeft erg veel moeite gehad om de juiste ondersteuning te vinden. “Ik paste nooit in een hulpgroep en vertrouwde hulp niet meer.” Passende zorg voor jonge mensen met hersenletsel is belangrijk.

Het verhaal van Patries

Uit angst voor de boze buitenwereld, zet Patries bijna twee jaar lang geen stap buiten de deur. Alles waar ze ooit voor leefde, lijkt door haar hersenletsel compleet weggevaagd. De omslag komt als Patries eind 2016 start met de behandeling van Hersenz. Ze leert beter omgaan met haar situatie, krijgt meer energie en durft weer plannen te maken.

Pagina's