Niemand begrijpt mij’, ‘voor mij hoeft het leven zo niet meer’, ‘dat lukt mij toch nooit meer’.  Regelmatig hoor ik cliënten dit soort uitspraken doen. Als behandelaar van Hersenz zie ik dat veel mensen kampen met sombere gevoelens. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Cliënten geven aan dat ze veel piekeren, slecht slapen en zich meer terugtrekken. Sommigen gaan juist meer doen en zoeken afleiding om niet te hoeven piekeren. Dat kan weer voor overbelasting zorgen. Anderen zijn snel overprikkeld, hebben een kort lontje of kunnen geen beslissingen meer nemen.

hersenletsel

Door hersenletsel kun je passiever worden, minder vrolijk zijn en minder zin hebben in activiteiten. Door vermoeidheid kom je niet meer toe aan de dingen die je eigenlijk leuk vindt zoals sporten, sociale contacten of hobby’s. Dit laatste kan zo ver gaan dat mensen alleen nog activiteiten doen die ‘moeten’. Ook relatieproblemen of minder zin in seks hebben, kunnen het gevolg zijn van hersenletsel en daarmee een oorzaak voor somberheid of depressie zijn. 

ROUWVERWERKING

In de modules Omgaan met veranderingen, Grip op je energie en Behandeling thuis komt het thema veranderende emoties, waaronder somberheid en depressie, geregeld aan de orde.

Bij Hersenz besteden we veel aandacht aan rouwverwerking. We staan stil bij het verlies dat iemand ervaart door zijn hersenletsel. Cliënten hebben veel steun aan elkaar. Ze ervaren dat ze niet de enige zijn bij wie werken of een gezellige moeder zijn niet meer altijd lukt. We werken aan een positief zelfbeeld. Zo ervaar je dat je ook na je hersenletsel nog de moeite waard bent, ook al kun je niet meer hetzelfde. We leren negatieve gedachten te herkennen en om te zetten in positieve gedachten. Ook kijken we hoe je weer een positieve invulling kunt geven aan je leven.

Medicatie

Soms is het nodig om ter ondersteuning medicatie (antidepressiva) te gebruiken. Als dat zo is verwijzen we door naar de huisarts en soms naar een gespecialiseerde neuro-psychiater.  Als Hersenz-behandelaar kom ik ook bij de mensen thuis. Daar zie ik dat er twee dingen heel belangrijk zijn om uit de depressie en somberheid te komen: familie en vrienden die de persoon met hersenletsel steunen (hoe moeilijk dat soms ook is) en de wil of de kracht van de persoon zelf om er uit te komen en dingen in het leven of in het gedrag of denken te veranderen.  

 

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional: ontremming

In mijn werk als behandelaar van mensen met niet-aangeboren hersenletsel kom ik ontremming in allerlei vormen tegen. Bijvoorbeeld iemand die zijn emoties niet kan controleren: van blijdschap tot boosheid. Ontremming in eten of drinken. Mensen die geen rem hebben en maar door blijven sporten of praten. Of ontremming op seksueel gebied.

De professional: Hersenletsel bij jongeren

Jongeren en jongvolwassenen zitten in een overgangsfase naar volwassenheid. Als je hersenletsel hebt is die fase extra ingewikkeld, vertelt Hersenz-behandelaar Nicole Sillekens.

De professional: Zien en waarnemen

Als behandelaar is Anne-Kirstin Kuiper gespecialiseerd in visuele problemen na hersenletsel. Volgens haar is er nog steeds een groep mensen met hersenletsel bij wie visuele problemen niet direct herkend worden.

De professional: seksualiteit en intimiteit

Iris Versteijnen is behandelaar bij Hersenz. “Het bespreken van seksualiteitsproblemen na hersenletsel zou net zo normaal moeten zijn als praten over problemen met je geheugen of met werken. In de praktijk blijkt praten over seksualiteit toch nog vaak een taboe."

De professionals: afasie

Communicatie raakt alle aspecten van het leven. Het hebben van afasie heeft dan ook grote impact, vertellen de Hersenz-professionals Mirjam Top en Sietske van Leeuwe Kirsch.

Pagina's