“Als partner kan ik nu meer betekenen”

John Nell is de partner van SandraHij vertelt over de veranderingen waar hij ongewild mee te maken kreeg en wat deelname aan de partnermodule van Hersenz voor hem heeft betekend.

“Er is echt heel veel veranderd door het hersenletsel van San. Eigenlijk doen we totaal niet meer hetzelfde wat we voorheen deden. Ook onze relatie is erg veranderd. Voor San was voorheen qua drukte niks te gek, hoe meer hoe liever. Nu is ze vaak vermoeid en raakt snel overprikkeld, vooral als er veel personen en geluid in één ruimte zijn. 

We vieren verjaardagen nu heel beperkt en gaan ook niet zomaar meer naar een feestje. Ik ga alleen met de kinderen of we blijven maar heel kort. Door haar beperkte energie ligt San bijna altijd vroeger in bed. Een heel grote verandering is ook dat ze niet meer werkt, ze is voor 100% afgekeurd. 

Samen met onze twee kinderen zorg ik nu veel meer voor San. Ze wil dingen wel zelf doen maar het gaat gewoon niet altijd. Verder is het ook lastig dat ze heel bang is geworden in de auto. Ze rijdt weliswaar niet zelf maar het is toch angstig voor haar om mee te rijden.”

partnermodule

Toen Sandra deelnam aan Hersenz hoorde John over de partnermodule. “Ik wilde graag meedoen omdat ik het heel moeilijk vond om San te zien worstelen met haar beperkingen. Ook had ik veel moeite met acceptatie van het feit dat San nooit meer de oude wordt. Ik wilde beter kunnen omgaan met alle veranderingen en problemen en ook met mijn gevoelens hierover. Daarbij leek het me fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde is overkomen. 

saamhorigheid

Dat laatste bleek ook hetgeen te zijn wat ik vooral heel prettig heb gevonden: de saamhorigheid in de groep. Je begrijpt elkaar heel snel en kunt tips uitwisselen, dat voelt heel goed. Ik kon dingen ook beter relativeren, omdat ik besefte dat er meer mensen met hetzelfde probleem rondlopen. Ook als het bijvoorbeeld gaat om het contact met de buitenwereld. Het is af en toe echt moeilijk dat er zo weinig begrip is voor alle gevolgen van hersenletsel als mensen niets aan de buitenkant zien. Maar als partner word je wel degelijk met al die gevolgen geconfronteerd!

Door de uitleg over hersenletsel en de consequenties ervan, leerde ik ook hoe ik beter met de problemen van San kan omgaan, wat ik daar in positieve zin in kan betekenen.

Ik ben nu beter in staat om het gezin te laten draaien op een manier dat we er allemaal wat aan hebben, rekening houdend met wat haalbaar is voor San.

De partnermodule heeft mij, en dus ook ons, best veel opgeleverd. Toch kijk ik met gemengde gevoelens naar de toekomst. Ik realiseer me goed dat er naast wat gemakkelijkere tijden ook altijd wel moeilijke tijden zullen zijn.”

OPROEP PARTNERS

'Hersenletsel heb je nooit alleen', dat is het uitgangspunt van Hersenz. Ook partners krijgen te maken met de ingrijpende gevolgen van hersenletsel. Zij worden dan ook altijd betrokken bij de individuele behandeling thuis. Behandelprogramma Hersenz heeft een programma ontwikkeld speciaal voor partners.

Heb jij als partner ervaring met (het resultaat van) Hersenz en wil je jouw verhaal graag delen? Stuur dan een berichtje naar info@hersenz.nl. We nemen dan contact met je op voor een interview. 

Interessant? Lees ook deze ervaringsverhalen
"Ik kijk met trots op mezelf terug"

Anne was 26 toen ze in 2015 naar de huisarts ging voor een hardnekkige griep. Ze bleek een longontsteking te hebben. De antibiotica die ze kreeg hielpen niet en het ging alsmaar slechter. Toen ze geen gevoel meer had aan de rechterkant van haar lichaam, werd ze in het ziekenhuis opgenomen.

”Nu ik mezelf begrijp kan ik weer meer aan”

José Hagenaars is 62 jaar, alleenstaand, moeder van 3 dochters en oma van 6 kleinkinderen. In december 2019 kreeg ze een herseninfarct en dat herhaalde zich in maart en juni 2020. Achteraf bleek uit onderzoek dat de voorgeschreven bloedverdunner niet goed werkte bij José.

“Liever zijn voor mezelf brengt verbetering”

Marion Katoele, 41 jaar, woont samen met haar vriend André en is moeder van Merel (7 jaar). Vanaf haar 11e heeft Marion hersenletsel als gevolg van een herseninfarct.

“Ik heb mijn lieve, gezellige pap weer terug”

Op 6 juli 2014 kreeg Haij op 60-jarige leeftijd een herseninfarct in zijn woonkamer. Bij de huisartsenpost dachten ze aan een hernia of ischias. Haij liep nog 14 dagen rond na zijn herseninfarct.

“De sfeer in huis is rustiger”

Ine Megens is 55 jaar, getrouwd met John en moeder van een dochter (16) en een zoon (14). Sinds 2019 heeft Ine hersenletsel als gevolg van een aneurysma (uitpuiling van de wand van een hersenslagader waardoor een bloeding kan ontstaan).

Pagina's