De professional over zelfdoding

Jeannette Pullen is behandelaar bij Hersenz en werkzaam in de suïcide-preventie. Haar missie is: 'Niemand mag met eenzame gedachten aan zelfdoding rondlopen'.

Pullen is blij dat haar gevraagd is mee te werken aan een artikel over zelfdoding. "Ik hoop hiermee te bereiken dat we het gesprek aangaan over zelfdoding. Praten helpt! Laten we zorgen dat het normaal wordt hier met elkaar over te praten, zodat we zelfdoding uit de taboesfeer halen. Dat is hard nodig, want in ons land overlijden gemiddeld vijf mensen per dag door zelfdoding. Mijn missie is: ‘niemand mag met eenzame gedachten aan zelfdoding rondlopen’.

Ik wil daarom ook als eerste een hardnekkige mythe ontkrachten, namelijk ‘Vragen of iemand denkt aan zelfdoding brengt hem of haar op ideeën.’ Dit is niet waar. Als iemand deze gedachten niet heeft creëer je deze niet door er naar te vragen. Het zorgt er juist voor dat iemand over zijn of haar eenzame gedachten mag praten. Het haalt iemand uit zijn of haar isolement. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat iemand die aan zelfdoding denkt vaak niet dood wil, maar niet in staat is om op de huidige manier verder te leven.

Het leven kan je zoveel pijn doen dat je zo niet verder wilt. Pijn die wordt veroorzaakt door problemen of situaties waarvoor je geen oplossing hebt. Eigenlijk wil vrijwel niemand alleen maar dood. De meeste mensen willen vooral rust, er even niet zijn, ontsnappen aan de moeilijkheden en de wanhoop. Dit betekent dat zelfdoding niet het doel is, maar een middel om met de problemen om te gaan. Mensen voelen zich klem zitten.

Gedachten aan zelfdoding

Wanneer je hersenletsel oploopt kan je leven van het ene op het andere moment veranderen. Veel mensen ervaren de bekende ‘breuk in de levenslijn’. Er is een leven vóór het letsel en een totaal ander leven mét het letsel. Er is sprake van verlies. Je identiteit kan aangedaan zijn, je bent niet meer wie je was of wilt zijn. Je toekomstperspectief is veranderd. Sterker nog, mensen kunnen ervaren dat er op een bepaald moment géén toekomstperspectief meer is. Er kan een neerwaartse spiraal van gedachten ontstaan: 'Dit wordt nooit meer beter', 'ik ben waardeloos' en 'deze pijn wil ik niet meer voelen'. Daarbij kunnen gedachten aan zelfdoding opkomen. Ik wil benadrukken dat ook een naaste van de persoon met hersenletsel deze problematiek kan ervaren. Ook zijn of haar leven kan ingrijpend zijn veranderd. Hersenletsel heb je nooit alleen!

Depressie

Door hersenletsel, of als gevolg van hersenletsel, kan er ook een depressie ontstaan. Gedachten aan zelfdoding kunnen een gevolg zijn van deze depressie. Dan is het altijd zaak om te laten onderzoeken of er sprake is van een depressie. De huisarts is daar de aangewezen persoon voor. Een depressie is te behandelen. De huisarts kan indien nodig doorverwijzen naar specialistische hulp in de vorm van behandeling en/of medicatie bij bijvoorbeeld een GGZ.” (Zie hiervoor ook de Hersenz-special Somberheid en depressie)

“In mijn werk binnen Hersenz hoor ik helaas vaak dat mensen met gedachten aan zelfdoding rondlopen, pogingen hebben ondernomen, of er mee te maken hebben gehad. Het is dan goed om met elkaar het gesprek hierover aan te gaan. Mijn ervaring is dat Hersenz hierbij een grote helpende factor kan zijn. Als eerste kan het je uit je isolement halen. De herkenning en erkenning van de andere deelnemers kan al zoveel positiefs bijdragen.

Je voelt je gehoord en gezien. Je gaat beseffen dat je niet de enige bent, dat er mensen zijn met soortgelijke problemen. Misschien hebben zij andere manieren gevonden om met deze problemen om te gaan. Daar kun je van leren en dat kan heel helpend zijn.

ZINGEVING

In de module Omgaan met Verandering leer je weer grip op je leven te krijgen We gaan in op het verlies. Wie was je en wie ben je nu? Je rol als partner, ouder of kind kan veranderd zijn. Wellicht heb je je baan, waar je trots op was, verloren. Waarin je werd gezien zoals je gezien wilt worden. Door hersenletsel moet je jezelf hervinden. Jouw nieuwe ik hervinden, een stuk zingeving hervinden. In deze module van Hersenz ga je hiermee aan de slag.

Uit onderzoek naar de effecten van Hersenz, blijkt dat deelnemers de kwaliteit van leven verbeterd vinden door deze behandeling. En dat is wat er nodig is! Mensen die in een fuik zitten van belemmerende gedachten en wanhoop denken 'dit wordt nooit meer anders'. Maar je leven met hersenletsel kan veranderen. Het kan een nieuw perspectief krijgen, vanuit jouw waarden…Hersenz kan je hiervoor de handvatten aanreiken.”

 

Interessant? Lees ook deze artikelen uit de rubriek 'de professional'
De professional over overprikkeling

Sietske Reehorst is psychomotorisch therapeut. Ze geeft individuele en groepsbehandeling voor Hersenz. Overprikkeling is een belangrijk onderwerp tijdens de behandeling, vertelt ze in een nieuwe aflevering van De Professional.

Jong…en dan boem…hersenletsel!

Hersenletsel is altijd ingrijpend. Het is extra moeilijk als hersenletsel je overkomt wanneer je nog bezig bent je leven op te bouwen. Hersenz heeft daarom een apart programma ontwikkeld voor jongvolwassenen. De professionals Marlien Bongers, Emmy Janssen-Cox, Tanja Peeters (foto links) en Nicole Sillekens vertellen erover.

De professional Steven Kalkman over vermoeidheid

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Steven Kalkman is fysiotherapeut.

De professional: stabiliteit in het gezin

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Riet Vreeman is cognitief groepsbehandelaar en individueel behandelaar.

De professional: inzicht in grenzen

Achter iedere cliënt van Hersenz staat een team van behandelaars. Iedere professional werkt vanuit zijn eigen vakgebied met de cliënt en diens naasten. Marit Dhondt geeft psychomotorische therapie en leert mensen inzicht te geven in hun grenzen.

Pagina's