"Ik ben veranderd in emoties en gedrag"

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. In deze aflevering komen emoties en gedrag aan bod. 

“emoties totaal niet onder controle”

Vóór mijn hersenoperatie was ik best zelfverzekerd, happy met mezelf. Ik kon goed mijn woordje doen en emotioneel was ik in balans. Na mijn operatie had ik mijn emoties totaal niet meer onder controle. Als ik moest lachen ging ik huilen en andersom. Toen mijn ouders me vertelden dat het niet goed ging met mijn broertje, omdat hij erg depressief was, begon ik te lachen, steeds harder. Dat was gewoon gênant, ik heb er erg mee gezeten. Gelukkig begrepen ze dat het mij overkwam als gevolg van mijn hersenletsel. 

In het revalidatiecentrum moest ik iedere ochtend huilen. “Yvonne, wat is er toch?” vroegen ze. “Geen idee, ik ben helemaal niet verdrietig, maar de tranen komen vanzelf.” Ik vond het best lastig dat ze het steeds vroegen, want ik dacht 'jullie weten toch, ik heb hersenletsel, ik kan er niets aan doen'. In het jaar daarna werd het gelukkig iets minder, maar het bleef nog best extreem. Als ik moest zeggen waar ik nerveus over was dan moest ik meteen huilen. En ook bij een mooie film of een reclamespotje.

Ik heb er inmiddels meer controle over, het lukt steeds beter om, wanneer mijn ogen vochtig worden, het tegen te gaan. Dan blijft het bij ‘een traantje wegpinken’.

Snel boos

Vóór mijn hersenletsel was ik niet zo snel boos. Ik ben wel iemand van ‘afspraak is afspraak’ en je kon me soms op de kast jagen, maar nu kan ik ineens heel erg boos worden. Als iets niet gaat zoals ik het wil of in gedachten had. Of als mijn ouders of zus iets zeggen wat ik niet leuk vind. Toen mijn moeder laatst niet met mij naar de winkel wilde gaan raakte ik zo gefrustreerd! Ik ben afhankelijk van haar en dat zij dan niet even met mij meegaat…! Het kan dan echt knallen tussen mijn moeder en mij. Gelukkig weet ze dat mijn reactie voortkomt uit frustratie of vermoeidheid.

Bij Hersenz Jong heb ik geleerd om niet meteen te reageren maar eerst af te koelen. Eerst even tot mezelf komen en dan van daaruit reageren. Het is moeilijk en het lukt me ook niet altijd maar het verbetert wel.

‘Accepteer me maar zoals ik ben’

In de eerste periode van mijn hersenletsel was ik erg bezig met wat anderen van mij vonden. Vroeger kon me dat veel minder schelen en ik had ook eerder ergens ‘schijt aan’. Maar omdat ik afhankelijker ben geworden heb ik een tijd geprobeerd om mensen te ‘pleasen’. Als ze mij maar aardig vonden. Zelf vond ik iedereen aardig, lachte tegen iedereen. Ik probeer dat nu minder te doen. Ik ben zelfverzekerder geworden en kan wat makkelijker denken “accepteer me maar zoals ik ben.” 

Omgaan met meningsverschillen

Ik vind het ook moeilijk als iemand een andere mening heeft dan ik. Tot een jaar geleden dacht ik vaak dat mijn mening de waarheid was. Ik werd heel boos op anderen die het niet met me eens waren en probeerde hen te overtuigen van mijn mening. Langzaam gaat het beter. Mijn reactie kan nog heftig zijn maar als ik het heb laten bezinken kom ik er nu wel vaker op terug. Ik zeg dan “Sorry, ik heb het zo niet bedoeld” of “Ik snap dat jij een andere mening hebt, dat mag.” 

Bij Hersenz Jong heb ik geleerd dat ieder een eigen mening mag hebben en dat dat niet hetzelfde is als negatieve kritiek of samenspannen tegen mij. De tips die ik heb gekregen leren mij beter om te gaan met een meningsverschil.

Positieve groei

Gelukkig begrijpen mijn vriendinnen dat ik soms fel kan reageren terwijl ik dat niet wil. En gelukkig zijn we zo vertrouwd met elkaar dat ik ook boos kán worden! “Yvonne, we weten toch wie het zegt en waarom je het zegt, het is al lang goed, vergeet het maar snel”, zeggen ze. Mijn zussen en vriendinnen vinden dat ik door Hersenz Jong zorgzamer en liever ben geworden. Zo vindt een vriendin het heel positief dat ik interesse toon in haar kindjes, terwijl dat voor mij soms ook best confronterend is. Ze zegt dat ik betrokken ben, echt luister en ook vragen stel en op dingen terug kom.

Van haar mag ik mezelf meer omarmen, trotser zijn op mezelf. Dat is iets wat ik inderdaad niet gemakkelijk vind, ik ben niet snel tevreden over mezelf. Maar het is heel waardevol om te horen dat ik op het gebied van emoties en gedrag een positieve groei doormaak. Daar ben ik erg blij mee!

Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt en hoe Hersenz Jong haar heeft geholpen. 

Interessant? Lees ook deze blogartikelen
“Praat met mij en niet over mij”

Door mijn beperkingen merk ik regelmatig dat mensen snel oordelen. Omdat ik moeilijk loop en praat, denken anderen dat er ook iets mis is met mijn verstand. Ze gaan bijvoorbeeld heel overdreven duidelijk praten, alsof ik het dan beter begrijp. Ik denk dan ‘ik ben niet geestelijk beschadigd, ik heb alleen moeite met lopen’.

“Ik wil mijn toekomst bouwen op wat ik wél kan”

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt. 

'Niemand zegt mij wat ik wel of niet kan'

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt. In deze vijfde aflevering vertelt ze over werk en opleiding.

"Ik krijg nu minder aandacht van jongens"

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt. In deze vierde aflevering vertelt ze over sociale contacten en relaties.

'Moeilijk om fysieke veranderingen te accepteren'

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt. In deze derde aflevering vertelt ze over haar fysieke beperkingen en de moeite die ze daar zelf mee heeft.

Pagina's