Als ik bij Heliomare het behandel- en activeringscentrum binnenloop, vraagt een medewerker of ze me kan helpen. Ze denkt dat ik een nieuwe collega ben, een zakelijke afspraak heb of begeleider ben van iemand. Maar ik kom voor mijzelf, ik ben cliënt ook al is er helemaal niks te zien aan mij. 

De onzichtbaarheid van mijn hersenletsel maakt het niet alleen voor mijn omgeving lastig maar ook voor mijzelf. Ik zit blijkbaar zelf vol oordelen over mijzelf dat ik maar ‘gewoon’ alles moet kunnen, er is immers niks te zien. Ik kan een halve marathon lopen, ik kan 100 kilometer fietsen, ik kan lekker uit eten gaan en op vakantie. Dan moet ik toch ook gewoon aan het werk kunnen? Dat heb ik in het begin veel gehoord heb, of zeker gevoeld tussen de regels door. Niet alleen van anderen, ook van mijzelf.

Overprikkeling

Als ik me niet goed voelde, vermoeid en overprikkeld was, knaagde de onzekerheid en hoorde ik het stemmetje in mijn hoofd me vragen of ik me niet aanstelde. Ik kan toch ook alles nog? Ja dat klopt. Alleen kan ik het maar even volhouden en moet ik altijd herstellen.De onzichtbaarheid van het letsel maakt het extra moeilijk. De omgeving overschat me gauw en zolang ik zelf niet accepteer dat ik echt een beperking heb, overschat ik mijzelf ook.

Onzichtbare gevolgen 

Met de hulp van Heliomare, die Hersenz als leidraad gebruikte in mijn behandeling, heb ik praktische dingen geleerd om mijn energie in balans te houden. Ik zet nu bijvoorbeeld de dagen na een drukke activiteit kruizen in mijn agenda en plan mijn hersteltijd dus in. Maar er is me ook een spiegel voor gehouden. Ik heb eindelijk écht moeten erkennen dat er letsel is, ook al is er niks te zien aan de buitenkant.

De onzichtbaarheid heeft het me heel erg moeilijk gemaakt om dat te accepteren. Ik zie er nog steeds uit als de Willemijn van voor het ongeluk en daar heb ik lang aan vast gehouden. Maar dat was een illusie, die Willemijn bestaat al lang niet meer.

Het was heel erg heftig om dat te ondergaan, om mezelf echt te zien maar het is ook een opluchting. Ik móet niet meer zoveel van mijzelf, ik mág het af en toe wat rustiger aan doen. Er is een last van mijn schouders gevallen nu ik mezelf zie zoals ik ben; iemand mét een beperking die nog steeds een heel leuk leven heeft.

Willemijn Berkley

Willemijn schrijft over haar hersenletsel en de weg naar acceptatie. Dit is de derde aflevering in een reeks van zes. 

Het boekje Squashed is per mail te bestellen bij Willemijn en kost 15 euro.

willemijnberkley@gmail.com

Interessant? Lees ook deze blogartikelen
Acceptatie van mijn nieuwe ik

Tijdens Psychomotore Therapie onder begeleiding van Marit heb ik een hele heftige sessie gehad. Ik moest in de spiegel kijken en de Willemijn na het ongeluk in de ogen kijken: de Willemijn met haar beperkingen. Ik kon niet eens echt kijken, ik kon het niet aanzien. Ik wilde wel maar kon het niet. Huilen, verdriet, afschuw; ik vond het vreselijk om díe Willemijn te zien.

Confrontatie in de spiegel

'Rationeel weet ik dat ik diegene ben die die het ongeluk heeft gehad. Maar emotioneel hoort het ongeluk nog helemaal niet bij mij. Ik denk dat daarin ook de oorzaak ligt waarom ik zo’n moeite heb mijn grenzen en veranderde leven te accepteren.' Blog vijf van Willemijn Berkley.

Grommend monster

Tijdens een behandelsessie kwam ik erachter dat ik veranderd was in een grommend monster. Het heeft mijn ogen geopend. Zo ken ik mezelf niet, ik moet mijn grenzen accepteren.

Met plezier stel ik me even voor

Ik ben Jeannette Heijting, 56 jaar en ik heb niet-aangeboren hersenletsel. Ik ben als ervaringsdeskundige betrokken bij Hersenz. Vanuit deze rol ga ik nu een bijdrage leveren aan de Facebookpagina.

Afgekeurd en de was doen

Mijn baas en ik nemen op 1 januari 2010 in goed overleg afscheid van elkaar, na twee jaar ziektewet. Het eerste jaar van mijn ongeluk stond in het teken van herstel en heb ik me ook met letterlijk alle energie die ik had en die ik vooral niet had, ingezet om weer terug te keren naar mijn werk. Maar dat ging niet.

Pagina's