De herontdekking van mijn ik

"Vijf jaar na mijn twee herseninfarcten ben ik in 2014 gestart met Hersenz. Ik was mezelf helemaal kwijt en zat op de bodem van een diepe put. Wat was ik blij met Hersenz en wat heeft het me toen veel gebracht! Nu is het opnieuw vijf jaar later… " Een nieuwe blog van Jeannette Heijting. 

"Leef ik nu elke dag vrolijk verder met mijn hersenletsel? Natuurlijk niet, Hersenz heeft de gevolgen niet weggenomen. De vermoeidheid is nog steeds mijn grootste struikelblok. Ik weet het echt wel, het is niet meer én én maar óf óf, maar in mijn hoofd kan en wil ik toch nog regelmatig meer dan dat me lukt. Dus kom ik mezelf weer eens tegen en glijd ik soms een stukje de put in. Maar wel met het vertrouwen dat ik niet meer op de bodem terechtkom!

Dankzij Hersenz begrijp ik beter wat er aan de hand is en herken ik het begin van de negatieve spiraal. Ik laat me daar nu niet meer zo gemakkelijk intrekken en kan mezelf eerder herpakken.

De praktische tips om beter met de gevolgen van mijn hersenletsel te kunnen omgaan, helpen daarbij. Bijvoorbeeld de methode stop-denk-doe voor mijn impulsieve korte lontje. Of het omzetten van blokkerende gedachten in helpende gedachten. Ook al lukt het me niet altijd om de tips toe te passen, ze bieden een houvast waar ik steeds opnieuw weer voor kan kiezen.

Maar Hersenz heeft me vooral mijn eigenliefde en zelfvertrouwen teruggegeven. Ik ben goed zoals ik ben, mét hersenletsel. Vanuit dat gevoel kon ik weer bouwen. Mijn leven heeft een nieuwe, zinvolle invulling gekregen, omdat ik ben losgekomen van ‘de oude Jeannette’.

Ik heb sluimerende talenten een kans gegeven en bewust gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Die overigens ook vanzelf op je pad komen als je er voor openstaat.

Als ervaringsdeskundige geef ik voorlichting over het leven met niet-aangeboren hersenletsel en over Hersenz. Ik bied individuele steun en in mijn woonplaats ben ik mede-initiatiefnemer en -organisator van een contactgroep voor mensen met hersenletsel en hun partners. Ik interview en schrijf over hersenletsel en ben lid van landelijke werkgroepen over ervaringsdeskundigheid en zorg rondom hersenletsel. Best veel ja, maar met de mogelijkheid van heel veel eigen regie. Ik ben er blij mee en trots op!

En dat is voor mij het wezenlijke, blijvende verschil met voorheen. Door Hersenz veranderde ‘het verlies van mijn ik’, in ‘de herontdekking van mijn ik’. En of het nu beter of slechter gaat, op dat fundament pak ik steeds weer terug!"

Interessant? Lees ook deze blogartikelen
“Praat met mij en niet over mij”

Door mijn beperkingen merk ik regelmatig dat mensen snel oordelen. Omdat ik moeilijk loop en praat, denken anderen dat er ook iets mis is met mijn verstand. Ze gaan bijvoorbeeld heel overdreven duidelijk praten, alsof ik het dan beter begrijp. Ik denk dan ‘ik ben niet geestelijk beschadigd, ik heb alleen moeite met lopen’.

“Ik wil mijn toekomst bouwen op wat ik wél kan”

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt. 

'Niemand zegt mij wat ik wel of niet kan'

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt. In deze vijfde aflevering vertelt ze over werk en opleiding.

"Ik ben veranderd in emoties en gedrag"

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. In deze aflevering komen emoties en gedrag aan bod. 

"Ik krijg nu minder aandacht van jongens"

Yvonne is 28 jaar en heeft hersenletsel nadat een kwaadaardige hersentumor operatief verwijderd moest worden. Ze volgde Hersenz Jong. Met ervaringsdeskundige Jeannette Heijting schreef Yvonne een serie blogs over wat ze als jongere met hersenletsel zoal tegenkomt. In deze vierde aflevering vertelt ze over sociale contacten en relaties.

Pagina's