Programma jongvolwassenen

Kan ik ooit zelfstandig wonen, een goeie baan vinden of een seksuele relatie krijgen? Met dit soort vragen zitten veel jongeren en jongvolwassenen die hersenletsel hebben. Ze zagen een mooie toekomst voor zich maar door het hersenletsel is dat in één klap veranderd. Voor een volwassene met hersenletsel is het al ontzettend moeilijk te accepteren. Voor jongeren die nog een heel leven voor zich hebben, is het vaak nog ingewikkelder. Daarom heeft Hersenz een speciaal programma ontwikkeld voor jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. Het programma wordt aangeboden in onder andere Limburg, Nijmegen, Arnhem, Tilburg, Den Haag en Amsterdam. 

 Download hier de flyer 'Op eigen benen'


OP EIGEN BENEN 

Het programma bestaat uit twee delen: ‘Dit ben ik ‘en ‘Op eigen benen’. In ‘Dit ben ik’ kijk je naar je persoonlijkheid en kwaliteiten na je hersenletsel. Je leert hoe je brein werkt, je herkent je emoties en gedrag en kan er beter mee omgaan. Je maakt ook een presentatie over jezelf waarmee je aan anderen kunt uitleggen wie je nu bent.

In ‘Op eigen benen’ komen onderwerpen aan bod als gezonde leefstijl, vermoeidheid en overbelasting, het organiseren van een huishouden, het voeren  van een administratie en het omgaan met vrienden en familie. Je kijkt welke (digitale) hulpmiddelen je kunnen helpen. Je leert strategieën om anders met de gevolgen van je hersenletsel om te gaan.

Het hele programma duurt ongeveer anderhalf jaar. Tijdens het programma wisselen praten, denken en doen elkaar af. Je doet mee aan themadagen, waar je met groepsgenoten gaat leren door samen dingen te doen. Je krijgt een eigen behandelaar die bij je thuis komt en met wie je individueel gesprekken hebt.

ANDERS VASTHOUDEN

Ouders volgen een eigen programma ‘Anders vasthouden’. Ouders van een kind met niet-aangeboren hersenletsel hebben lange tijd veel zorgen gehad om hun kind, wellicht ook een rouwproces doorgemaakt. Veel ouders vinden het dan moeilijk om hun kind los te laten. Hoe laat je je kind met hersenletsel toch in twaalf sloten lopen, zodat hij zo zelfstandig mogelijk leert meedoen? Vaak blijft je kind een vorm van ondersteuning nodig hebben en word je ouder op afstand. In dit programma krijg je handvatten om je kind ‘anders vast te leren houden’.

Lees hier wat de deelnemers er zelf over vertellen:
"Hersenz gaat over mij"
"Ik wil verder met wat wel mogelijk is"
"Ik heb al veel geleerd"

 

 

 

 

 

 

 

Veelgestelde vragen over de behandeling van Hersenz
Wat houdt de behandeling van Hersenz in?

Met de behandeling van Hersenz leren u en uw naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in uw leven. U leert uw energie te verdelen, om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit de volgende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, In beweging, Communicatie en Thuis.

Hoe lang duurt het behandelprogramma?

Een behandeling bij Hersenz biedt de keuze uit verschillende bouwstenen: Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, In beweging, Communicatie en Thuis. Bij de meeste modules is er één of twee keer per week een bijeenkomst in een kleine groep. Iedere module duurt ongeveer veertien weken. Je volgt één module tegelijk, plus het bewegingsprogramma. In totaal ben je gemiddeld een jaar bezig. Mensen die ook nog het afasietraject volgen meestal iets langer.

Waar wordt de behandeling gegeven?

Hersenz wordt gegeven door twaalf zorgorganisaties in tientallen plaatsen in Nederland. Voor een overzicht van alle organisaties klikt u hier.

Wat betekent de behandeling voor mij en mijn naasten?

U gaat een tijd lang intensief aan de gang met de gevolgen van uw hersenletsel. U leert om te gaan met uw beperkingen en staat stil bij wat u niet meer kan en nog wel kan. Soms kan dat emotioneel zijn. Uw partner zal daar zeker wat van merken. Hij of zij zal ook betrokken worden bij de behandeling. Meestal zijn er ook enkele gesprekken samen met uw partner en soms ook met uw kinderen. Die zijn bedoeld om als gezin ook samen beter te leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel. 

Door wie wordt de behandeling gegeven?

De behandelingen van Hersenz worden geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve behandelaren en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een hoofbehandelaar, dat is altijd een GZ- of neuropsycholoog.

Ben ik ervoor verzekerd?

U heeft een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig om de behandeling van Hersenz vergoed te krijgen. Hersenz kan u helpen met deze indicatie zodat de behandeling u niets kost.

Is de behandeling iets voor mij?

Het behandelprogramma Hersenz kan interessant zijn voor u als u ouder bent dan 18 jaar, wilt leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel en u uw zelfstandigheid en welzijn wil vergroten. U kunt Hersenz volgen als u niet (meer) in aanmerking komt voor revalidatiebehandeling.

Wanneer is er een informatiemiddag bij mij in de buurt?

Regelmatig worden er door de zorgorganisaties van Hersenz informatiemiddagen gehouden. Soms zijn daar ook mensen aanwezig die het behandelprogramma van Hersenz gevolgd hebben en vertellen hoe zijn Hersenz persoonlijke hebben ervaren. Een overzicht van de informatiemiddagen vindt u hier.

Kan de huisarts mij doorverwijzen naar Hersenz?

Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen u doorverwijzen naar Hersenz. Maar u kunt bijvoorbeeld ook doorverwezen worden vanuit uw wijkteam in de gemeente (het wmo-loket) of hersenletselsteunpunten in  uw regio. U kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met de organisatie bij u in de regio. Dan volgt een intake-gesprek. Voor de behandeling heeft u wel een indicatie nodig van het CIZ. Wij kunnen u daarbij helpen.

Ontdek of hersenz ook jou kan helpen

Doe de test en ontdek in 3 minuten of de behandeling iets voor jou is.

Doe de test

Vraag vrijblijvend een gesprek aan met een van onze deskundige medewerkers.

Vraag een gesprek aan

Lees hoe andere jongeren het programma van Hersenz ervaren hebben.

Download de reportage