Geen zin meer hebben in seks, niet meer klaar kunnen komen, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je half-verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact. De gevolgen van hersenletsel voor seksualiteit en intimiteit kunnen ingrijpend zijn. 

  • 73% van de stellen waarvan één persoon een beroerte heeft gehad vrijt een jaar na het CVA niet meer
  • 38% van de mannen klaagt over erectieproblemen na een beroerte
  • 50% van de mannen en vrouwen krijgt na een beroerte moeilijker een orgasme
  • 42% van de mensen met traumatisch hersenletsel vrijt een jaar na het ongeval niet meer

Mensen die problemen ervaren met seksualiteit en intimiteit na hersenletsel kunnen gebruik maken van specialistische hulp. Dat kan een behandelaar van één van de Hersenz-organisaties zijn of een seksuoloog. U kunt dit met uw behandelaar bespreken of zelf iemand zoeken. https://www.nvvs.info/clienten/zoek-een-seksuoloog

Interessant? Lees ook deze tips
Tip: Hulpmiddelen en hulpdiensten

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel die seksuele problemen hebben, kunnen terecht bij diverse hulpdiensten

Tip: zoek nieuwe manieren

Ook na hersenletsel blijft een seksuele relatie mogelijk en kan seksualiteit en intimiteit nog steeds prettig zijn. Hierin is meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt.

Tip afasie: Geduld

Door afasie is van de ene op de andere dag veel veranderd in het leven van degene die erdoor getroffen is maar ook in het leven de naasten. Iedereen zal moeten wennen aan een andere manier van communiceren.

Tip afasie: de 4 W's

Wie, wat, waar en wanneer? Voor mensen met afasie kan het handig zijn om meer structuur aan te brengen in een gesprek. Dat kan met de vier W's.

Tip afasie: Gespreksboek App

Het Gespreksboek helpt mensen met afasie zich te uiten. De Afasie Vereniging Nederland heeft hiervoor een App ontwikkeld. De Gespreksboek App biedt mensen met afasie de mogelijkheid om op een eigentijdse manier te communiceren.

Pagina's