Geen zin meer hebben in seks, niet meer klaar kunnen komen, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je half-verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact.

De gevolgen van hersenletsel voor seksualiteit en intimiteit kunnen ingrijpend zijn. 

Als je geen relatie hebt en bijvoorbeeld door krachtverlies in de hand niet kan masturberen, zijn daar hulpmiddelen of hulpdiensten voor.

  • Een bekende hulpdienst is de stichting SAR, een organisatie die mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ondersteunt met het zoeken naar een alternatief voor een seksuele relatie. www.stichtingsar.nl
  • Ook op de website www.handicapenseksualiteit.nl kunt u informatie over dit onderwerp  vinden, zoals aparte datingsites voor mensen met een beperking.
  • Edusex is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van seksualiteit gericht op verschillende doelgroepen met een speciale behoefte. http://www.edusex.nl/
Interessant? Lees ook deze tips
Tip: zoek nieuwe manieren

Ook na hersenletsel blijft een seksuele relatie mogelijk en kan seksualiteit en intimiteit nog steeds prettig zijn. Hierin is meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt.

Tip: zoek specialistische hulp

Mensen die problemen ervaren met seksualiteit en intimiteit na hersenletsel kunnen gebruik maken van specialistische hulp.

Tip afasie: Geduld

Door afasie is van de ene op de andere dag veel veranderd in het leven van degene die erdoor getroffen is maar ook in het leven de naasten. Iedereen zal moeten wennen aan een andere manier van communiceren.

Tip afasie: de 4 W's

Wie, wat, waar en wanneer? Voor mensen met afasie kan het handig zijn om meer structuur aan te brengen in een gesprek. Dat kan met de vier W's.

Tip afasie: Gespreksboek App

Het Gespreksboek helpt mensen met afasie zich te uiten. De Afasie Vereniging Nederland heeft hiervoor een App ontwikkeld. De Gespreksboek App biedt mensen met afasie de mogelijkheid om op een eigentijdse manier te communiceren.

Pagina's