Zorg na NAH

Iemand die hersenletsel oploopt, komt meestal in het ziekenhuis terecht. Afhankelijk van de ernst van het letsel volgt revalidatiebehandeling in een ziekenhuis, revalidatie- centrum of verpleeghuis (geriatrische revalidatie). Niet iedereen krijgt direct revalidatiebehandeling. Soms lijken de gevolgen in eerste instantie mee te vallen maar blijkt pas veel later dat er toch problemen ontstaan.

Herstel na niet-aangeboren hersenletsel

De zorg voor mensen met hersenletsel wordt verdeeld in drie fases. De acute fase, de herstelfase en de participatiefase (chronische fase). Mensen met middelzwaar of ernstig hersenletsel komen bijna altijd in het ziekenhuis terecht. In het ziekenhuis wordt vaak een CT-scan van het hoofd gemaakt, een soort röntgenfoto waarop artsen kunnen zien of hersenschade is ontstaan en hoe groot de schade is. Als ademhaling en bloedsomloop stabiel zijn, volgt een uitgebreider onderzoek. Dit is vooral bedoeld om uit te zoeken of hersenfuncties zijn aangetast en zo ja, welke. De artsen kijken onder andere naar het bewustzijn, het geheugen, zicht, oriëntatie of spraak. In deze fase zijn zorgverleners vooral bezig ervoor te zorgen dat iemand overleeft en lichamelijk stabiel wordt. Dit wordt de acute fase genoemd. 

Revalidatie na NAH

Zodra iemand medisch stabiel is, kan er gewerkt worden aan herstel door middel van revalidatiebehandeling. Streven is dat de patiënt weer maximaal zelfredzaam is. Dit wordt de herstelfase genoemd. 

Als met klaar is met revalideren, gaat de participatiefase (chronische fase) in. De patiënt is weer thuis en ervaart de gevolgen van het hersenletsel voor het dagelijks leven. Dit roept vaak veel nieuwe vragen en problemen op. Of zoals mensen met hersenletsel zelf vaak zeggen: “Dan begint het pas.” Paul van Voorden, verwoordt het als volgt: “Tijdens de revalidatie ging alles geweldig, eenmaal thuis word je in een diep dal gegooid en moet je het zelf uitzoeken.” Zijn hele verhaal lees je hier

Leren omgaan met NAH

De participatiefase is de periode waarin de behandeling van Hersenz mensen kan helpen om verder te komen. Kern van Hersenz is om mensen te leren omgaan met de gevolgen van hun beperking. Je leert nieuwe manieren om met de ingrijpende veranderingen in je leven om te gaan. Meer informatie over dit programma vind je hier. Voor jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar heeft Hersenz een speciaal programma ontwikkeld: 'Op eigen benen'

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.